Sommarkurser

Varje sommar anordnar flera förband kurser för ungdomar som är nyfikna på Försvarsmakten och som vill få en inblick i vad vi gör.

Ungdomar på sommarkurs fick vara med på en flygtur. Foto: Flygvapenfrivilliga
Kurs i Karlskrona för ungdomar. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten

För de ungdomar som vill få en inblick i det militära livet erbjuder Försvarsmakten kurser om 1-2 veckor vid flera förband under skolornas sommarlov. Kurserna är avgiftsfria och deltagarna bor och äter gratis. Det enda du betalar är resan till och från förbandet.

Du måste vara minst 15 år och högst 19 år gammal när kursen startar. Du måste vara frisk, ha god kondition och kunna simma 200 meter. Du behöver inte vara svensk medborgare.

Innehållet i kurserna varierar beroende på förband, men alla ger grundläggande information om Försvarsmakten och om vilka karriärvägar som står till buds där. Utanför klassrummet kan deltagarna få lära sig klassisk militär exercis, sjukvård, förläggning i fält, skjutövningar, överlevnadskunskap och gott om fysisk aktivitet. Normalt görs även besök på andra förband.

De flesta sommarkurser genomförs genom ett samarbete mellan en frivillig försvarsorganisation och ett förband. Alla dessa går att läsa mer om på frivilligutbildning.se.