På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Boka en föreläsning

Försvarsmaktens skolinformatörer finns över hela Sverige och är en resurs för att stödja dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare med information om Försvarsmakten och totalförsvaret.

En lektion om Försvarsmakten

Kontakta oss för att diskutera tid och innehåll för föreläsningen.

Boka en föreläsning om fred, frihet och försvaret – anpassad för dina elever.

Det här föreläser vi om

Våra skolinformatörer är nyutbildade soldater och sjömän med senaste kunskapen och erfarenheten från Försvarsmakten. Föreläsningarna är cirka 60-90 minuter och vänder sig till elever som är 15–18 år.

Försvarsmaktens uppdrag

Varför har vi ett försvar och vad har Försvarsmakten för uppdrag och uppgifter?

Totalförsvaret

Hur fungerar Sveriges totalförsvar och vad finns det för ansvar och skyldigheter?

Grundutbildning med värnplikt

Under utbildningen, som varvas med både praktik och teori, kommer du att öka din självinsikt, växa som människa och bli en bättre lagspelare – lärdomar du har nytta av både i och utanför Försvarsmakten.

Värderingsövningar

Värderingsövningar är ett sätt att sätta igång elevernas tankar kring olika ämnen. 

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.