De svenska instruktörerna utbildade sina franska kollegor under några intensiva veckor.
Foto: Håkan Persson/Försvarsmakten
En stridsbåt på väg in i ett Franskt amfibiefartyg
Foto: Håkan Persson/Försvarsmakten
Det var under Baltops 24 som suget efter att testa de svenska stridsbåtarna växte hos den franska försvarsmakten. Så pass att man ställde frågan till den svenska marinen om att få låna tre stycken under en tidsbegränsad period. Några vårveckor senare utbildas flertalet franska officerare på stridsbåtssystemet längs med den svenska Västkusten. Efter genomförd utbildning är nu stridsbåtarna på väg till Frankrike för verksamhet på sydligare breddgrader.
– Den här typen av samarbeten med våra allierade är naturliga nuförtiden. Frankrike är dessutom en mycket viktig strategisk partner till Sverige, säger marinchef Johan Norlén.
Märket som visar att man är utbildad Stridsbåtsförare.
Foto: Håkan Persson/Försvarsmakten
Tillsammans stärker vi alliansen
Genom att Frankrike lånar och utbildas på det svenska stridsbåtssystemet sprids värdefulla kunskaper till allierade som gynnar oss i det framtida försvaret av våra gemensamma intressen. De mångfacetterade båtarna som snabbt och lätt rör sig nära strandkanter och kobbar är genomtänkta, allt från reglage till skärmar sitter på helt rätt platser för att smidigt kunna framföras under snäva förhållanden. Något som imponerar de franska officerarna.
– Dom är verkligen imponerade över hur genomtänkta och tåliga de svenska stridsbåtarna är, säger Håkan Persson, kurschef.
Nu mot sydligare breddgrader
Under ett hårt pressat tidsschema har de franska officerarna och soldaterna lärt sig både de tekniska delarna och manövrering av stridsbåten. Instruktörerna är rutinerad personal från Amf 4, Marinbasen och Marinstaben som med hjälp av tolkar drivit på utbildningen i maxhastighet. Målbilden har varit att de ska komma till Frankrike tillräckligt utbildade för att kunna fortsätta lära känna systemet på ett säkert och stabilt sätt i den franska hemmamiljön.
– Fransmännen var supernöjda med utbildningen, det märktes att de var vana vid att hantera båtar. I princip kunde de bara titta på båten för att förstå hur den fungerade, säger Håkan Persson.