Svenska och amerikanska soldater samövar strid i bebyggelse

På den toppmoderna anläggningen i Kvarn övar soldater ur 173rd Airborne Brigade och Skaraborgs regemente, P 4, strid i bebyggelse. Det är slutskedet av övningen Swift Response som utspelar sig på Markstridsskolans anläggning där tusentals sensorer och hundratals kameror följer övningsdeltagarna i realtid.

strid i bebyggelse
strid i bebyggelse
Slutskedet av Swift Response utspelar sig på Markstridsskolans anläggning där tusentals sensorer och hundratals kameror följer övningsdeltagarna i realtid. Foto: Victor Hilding/Försvarsmakten
73rd Airborne Brigade
På den toppmoderna anläggningen i Kvarn övar soldater ur 173rd Airborne Brigade och Skaraborgs regemente, P 4, strid i bebyggelse. Foto: Victor Hilding/Försvarsmakten
Strid i bebyggelse, Kvarn. Swift Response
Mellan, inuti och bland husen som utgör den fiktiva staden övar soldaterna strid i bebyggelse . Foto: Victor Hilding/Försvarsmakten

Efter fällning av personal och materiel över Hagshult flygbas transporteras soldaterna ur 173rd Airborne Brigade till Kvarn med UH-60 Black Hawks. Transporten sker på natten och efter en omgruppering gör soldaterna en framryckning mot den fiktiva staden Spång, en del av träningsanläggningen i Kvarn.

I Spång väntar svenska soldater ur Skaraborgs regemente, P 4. På plats agerar personal ur grenadjärkompaniet motståndare för ett framryckande amerikanskt kompani. Mellan, inuti och bland husen som utgör den fiktiva staden övar soldaterna strid i olika typer av bebyggelse för att stärka sin stridsduglighet. Med modern personlig utrustning möjliggörs träningsscenarion med simulerade skador, explosioner och effekter vilket innebär att deltagarna får öva i en verklighetstrogen miljö.

– Under min tid i armén är det här den mest realistiska träningen vi har fått, särskilt sett till den utrustning vi använder. Vi vet när någon blir träffad och när vi möts av inkommande eld och det prövade oss verkligen på ett bra sätt, säger korpral Katelyn Richardson ur 173rd Airborne Brigade.

Det är 11th Airborne Division som leder övningen. Tillsammans med spanska, italienska och ungerska soldater övar de amerikanska soldaterna för att snabbt kunna transporteras till och förstärka Natos nordöstra flank. Det svenska värdlandsstödet möjliggör övningen, som i sin tur innebär att Sverige kan öva på att ta emot och ge stöd till utländska förband som Nato-allierad.