Dokumentären "Där och då" - premiärsänds på veterandagen

På veterandagen hyllas alla utlandsveteraner och deras unika insatser i rikets tjänst på Gärdet i Stockholm. I år uppmärksammas särskilt de som tjänstgjort på Balkan åren 1991-2000.

Dejan Cokorilo
Dejan Cokorilo
I dokumentären möter du även Dejan Cokorilo som tillsammans med sin syster flydde Bosnien, innan belägringen av Sarajevo var fullbordad; följ hur han som barn följde kriget och familjens utsatthet på avstånd från Sverige. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten
Stefan Borg
Stefan Borg, utrikeskorrespondent för TV 4 under kriget i Bosnien. Genom hans vägledning förstår vi mer av medias roll i krig. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten
Emina Garibovic
I del två får vi även följa Emina Garibovic som återser sin hemstad Prijedor. Under kriget utstod den muslimska minoritetens internering i koncentrationsläger, bland annat i Trenopoje, där hon själv satt som barn. Bilden är tagen i Srebrenica. Foto: Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Peter Sterner
Peter Sterner ingick i Försvarsmaktens första militära bidrag till Bosnien, JK 01. Följ hans minnen som del av Högkvarterskompaniet i det belägrade Sarajevo. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten
Lena Hjelm-Wallén
Lena Hjelm-Wallén, utrikesminister 1994-1998. Folkmordet i Srebrenica var det som fick världssamfundet att reagera kraftfullt med skärpta mandat och Natos första fredsframtvingande insats. Hör henne berätta i del två av där och då, som sänds den 5 juni på Försvarsmaktens Youtube-kanal. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten

Med anledning av detta har Försvarsmakten producerat en dokumentär om de militära insatserna i Bosnien. Dokumentären primärvisas under generaldirektörens veteranpolitiska seminarium.

I två avsnitt ges perspektiv på kriget som kom att omforma FN, Nato och Sveriges roll i fredsfrämjande insatser. Vi möter människorna under kevlaret och de som mötte kriget, flydde från det och lever med det i dag.

– JK 01 och BA 04 insatserna som tas upp särskilt genom de som tjänstgjorde då, i det glömda och dolda; såsom belägringen av Sarajevo, striderna i Doboj och svenska FN-styrkans hantering efter folkmordet i Srebrenica, berättar producenten för dokumentären Mikael Wallentin Åström.

Där och då är en samproduktion mellan Försvarsmaktens Veterancentrum och det Operativa kommunikationsförbandet.

Premiär under generaldirektörens veteranpolitiska seminarium

Det första avsnittet av "Där och då" visas under generaldirektören Mikael Granholms veteranpolitiska seminarium kl.10 den 29 maj. Ett uppföljande panelsamtal sker sedan kl. 12.15-13.00 med medverkande ur dokumentären och produktionen:

  • Peter Sterner, officer som tjänstgjorde i Sveriges första militära bidrag till FN-insatsen Unprofor. I dokumentären får vi följa Peter på en resa tillbaka till Bosnien där han återupplever och ger perspektiv på vad som hände Där och då.     
  • Emina Garibovic är tolk under resan och har även arbetat inom Försvarsmakten i Sverige. Under resans gång uppdagas att Emina har egna erfarenheter av kriget.
  • Mattias Johnsson är idag major i Försvarsmakten men var Där och då soldat på sin första insats och direkt efter avslutad värnplikt. Upplevelserna efter Doboj och Srebrenica har präglat hans liv efter insatsen.
  • Sanimir Resic, historiker och dekan vid Lunds universitet, vägleder tittarna genom de historiska skeendena i kriget som ställde granne mot granne.     
  • Mikael Wallentin Åström har producerat dokumentären och berättar om produktionen och de redaktionella val som uppstod under inspelningens gång.

Dokumentären "Där och då" kan även ses på Försvarsmaktens YouTube-kanal och här på forsvarsmakten.se. Första delen sänds den 29 maj och andra delen den 5 juni.