Statsbesök på Älvsborgs amfibieregemente

I onsdags kom Finlands president Alexander Stubb med fru tillsammans med kungaparet till Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4. Det var det första statsbesöket för president Stubb som genomfördes, med start i Stockholm och avslutning i Göteborg.

statsbesök
statsbesök
President- och kungaparet fick ta del av en landstidningsförevisning med eldenhet Robot 17 och stridsbåt 90. Foto: Johanna Frejme/Försvarsmakten
materielslinga
President- och kungaparet fick följa en materielslinga. Foto: Johanna Frejme/Försvarsmakten
samtal
Besökarna fick också tid för samtal med anställda soldater och värnpliktiga. Foto: Azra Edin/Försvarsmakten
statsbesök
Regementschef Fredrik Herlitz och överstelöjtnant Mathias Atterland, ställföreträdande chef för Militärregion väst, höll en föredragning för gästerna. Foto: Clément Morin/Kungahuset
statsbesök
Presidentparet och kungaparet anlände till Älvsborgsön, för att sedan med bevakningsbåt ta sig in till örlogshamnen på Amf 4. Foto: Clement Morin

När en finländsk president väljs genomförs traditionsenligt ett besök till Sverige. Syftet med besöket var att utveckla och fördjupa ett redan gott samarbete inom ramen för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik mellan Finland och Sverige. Med fokus på Nordens viktigaste hamn, Göteborgs hamn, valde presidentparet och deras majestäter att besöka Göteborg och Älvsborgs amfibieregemente.

– Det är en stor ära för regementet och garnisonen att få besök av Finlands president tillsammans med kungaparet. Att vid sitt första statsbesök välja att besöka västkusten och Amf 4 visar på den strategiska vikten av Göteborgs hamn, och betonar allvaret av att viktiga hamnar i Norden fortsätter skyddas med amfibiska förmågor, säger överste Herlitz, chef Amf 4 och Göteborgs garnison.

Förevisning av marinens amfibiska förmågor

Presidentparet och kungaparet anlände till Älvsborgsön, för att sedan med bevakningsbåt ta sig in till örlogshamnen på Amf 4. Därefter genomfördes en föredragning av överste Fredrik Herlitz och överstelöjtnant Mathias Atterland, ställföreträdande chef för Militärregion väst.

Avslutningsvis fick presidentparet och kungaparet följa en materielslinga med tid för samtal med anställda soldater och värnpliktiga, för att slutligen ta del av landstidningsförevisning med eldenhet Robot 17 och stridsbåt 90.