Nytt avtal säkrar tillgång till finkalibrig ammunition

Försvarets materielverk, FMV, har tecknat kontrakt på finkalibrig ammunition. Det innebär att leveranser av finkalibrig ammunition säkras för Försvarsmaktens behov under åren 2024–2025. Kontrakten innehåller krav på försörjningstrygghet under alla beredskapsnivåer.

Skjutbana
Skjutbana
Soldater som övar på skjutbana. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Kontraktet är skrivet med leverantörerna Nammo Sweden AB och Norma Precision AB.

– I vår strävan att skapa långsiktiga förutsättningar innehåller kontrakten med de båda leverantörerna även optioner som kan möjliggöra leveranser fram till 2030, säger Carl-Axel Blomdahl, chef för avdelning vapen och skydd, vid FMV.

Krav på trygg försörjning

Kontrakten innehåller också krav på försörjningstrygghet, där leverantören åtar sig att arbeta fram en försörjningstrygghetsplan i syfte att säkerställa leveranser till Försvarsmakten under alla beredskapsnivåer fred, kris och krig.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att kunna teckna den här typen av kontrakt med flera leverantörer inom samma område. Att få till långsiktighet skapar bra produktionsförutsättningar och flera leverantörer bidrar i sig till att försörjningstryggheten ökar, säger Carl-Axel Blomdahl.

Det totala värdet på kontrakten är cirka 2,8 miljarder kronor.