Stort söktryck till Hemvärnet efter Folk och Försvar

Antalet ansökningar till Hemvärnet ökar efter uttalanden om säkerhetsläget under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Under årets första dagar har det kommit in cirka 1 200 ansökningar, att jämföra med cirka 250 ansökningar samma period förra året.

Hemvärnssoldater på en båt under Aurora 23.
Hemvärnssoldater på en båt under Aurora 23.
Antalet ansökningar till Hemvärnet ökar efter uttalanden om säkerhetsläget under Folk och försvars rikskonferens. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

– Det är mycket positivt. Den stora mängden ansökningar visar på att det finns en stark vilja att bidra till Sveriges försvar, säger överste Peter Öberg, chef för Rikshemvärnsstaben.

Som hemvärnssoldat ingår man i Försvarsmaktens insatsorganisation och tecknar avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra ett visst antal dygn per år för utbildning och träning.

Den som är redo att engagera sig i ett krigsförband med allt vad det innebär kan söka. Men man behöver vara förberedd på att processen från ansökan till färdigt avtal kan ta tid, särskilt nu när det är högre söktryck. Bland annat säkerhetsprövning och utbildningar ska genomföras. Processen är snabbare om man redan har en militär grundutbildning.

I samband med starten av Rysslands invasion av Ukraina år 2022 fick Försvarsmakten in rekordmånga ansökningar till Hemvärnet. För att omhänderta engagemanget tillsattes mer personal och antalet utbildningsplatser utökades. Hemvärnsförbanden är nu fyllda till 96 procent gentemot målen för 2023. Uppfyllnadsnivån är högst i de delar av landet där det bor flest människor. I de delar av landet där det bor färre finns det behov av fler sökanden.

– För att fylla upp förbanden över hela Sverige pågår det försök med att rekrytera från Mälardalen till områden med lägre befolkningstäthet. Det kan bli fler sådana försök. Sedan har vi en naturlig omsättning i alla förband så det dyker hela tiden upp vakanser, säger Peter Öberg.