Specialanpassade kroppsskydd för kvinnor är här

Försvarsmaktens nya kroppsskydd specialanpassat för kvinnor levereras till förbanden. Det är mindre till storlek och har bättre passform, men likvärdig skyddsnivå jämfört med kroppsskydd 12. De första reaktionerna på modellen är positiva.

Kroppsskydd
Kroppsskydd
Kroppsskydd 23 D går nu att beställa från Försvarsmaktens centrallager. Thea Sandell, korpral vid Livgardet, fick nyligen sitt och gillar passformen. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Kroppsskyd 23D
Kroppsskydd 23 D går nu att beställa från Försvarsmaktens centrallager. Det innebär att kvinnor med kroppsskydd på utrustningskortet för sin befattning nu kan få ut det i stället för befintliga kroppsskydd. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten

Kroppsskydd 23 D går nu att beställa från Försvarsmaktens centrallager. Det innebär att kvinnor med kroppsskydd på utrustningskortet för sin befattning nu kan få ut det i stället för befintliga kroppsskydd.

Först att få byta

Vid Livgardet i Kungsängen var instruktören Thea Sandell, korpral, först att få byta ut sitt kroppsskydd.
– Det nya sitter bättre, helt klart. Det var mycket skav på höften med tolvan (kroppsskydd 12) och det slipper man eftersom det nya sitter högre upp i midjan. Det nya sitter också bättre över höften och bysten, säger Thea Sandell.

Hon har haft sitt nya kroppsskydd i snart tre veckor. Fickorna till den nya skyddsvästen har beställts av Försvarsmakten, men de har ännu inte levererats.
– Jag använder mig av mina gamla tills vidare, säger Thea Sandell.

– Kroppsskydden 23D som nu förs ut till förbanden är ett viktigt komplement till övrig utrustning. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det ett steg framåt, säger Stefan Nordgren, resursförvaltare, Försvarsmakten.

Skydd som ökar chanserna 

Forskningen visar att kroppsburna ballistiska skydd ökar soldaters chanser att överleva och minskar skador från splitter och finkalibrig eld. Men för att fungera optimalt måste kroppsskyddet vara anpassat för den som bär utrustningen. Kroppsskydd 23 D, som levereras av TYR Tactical, ger en likvärdig skyddsnivå som det befintliga Kroppsskydd 12.