På vakt när Sverige firar jul

Försvarsmakten håller beredskap dygnet runt, året om, varje dag i veckan. Julafton är inget undantag, då många får fira jul där de tjänstgör. I hela landet finns personal i tjänst - på marken, i luften, till sjöss.

Jul
Jul
Elsa, motorman på minröjningsfartyget HMS Koster firar sin första jul ombord. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
HMS Koster
Minröjningsfartyget HMS Koster. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
JAS
Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Incidentberedskapen, eller incidentjakten som den också kallas, löser skarpa uppgifter inom såväl jakt och attack som spaning. Foto: Försvarsmakten
Julgran
I alla delar av Försvarsmakten finns personal i tjänst under julhelgen. Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

När de flesta av oss är lediga och umgås med familj och vänner har Försvarsmakten personal i tjänst. Från ledningscentralen i Högkvarteret och de taktiska staberna som leder förbanden, till enskilda officerare, soldater och sjömän i beredskap. 

Ett exempel är minröjningsfartyget HMS Koster som deltar i marinens ständigt pågående sjöövervakningsoperation. Elsa är motorman ombord. Hon tog anställning direkt efter att hon muckat från värnplikten i somras, och i dag är det första gången hon arbetar i tomteluva. 

– Det är både precis som vanligt och lite speciellt att jobba under julhelgen. Vi har våra vanliga uppgifter, men fartyget är lite finare än vanligt, säger Elsa. 

Jul
Elsa är motorman ombord på HMS Koster. I år firar hon jul ombord. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Besättningen har julpyntat och tävlar om vem som har finast drabbningsplatser. Många har förstärkt den vanliga uniformen med lite juligare inslag. 

– Självklart är vi lika beredda som alltid att lösa våra uppgifter, det är därför vi är i tjänst. Men under lite lugnare perioder låter vi julen ta plats. 

Bland annat äter besättningen julmiddag och till fika blir det julgodis, som knäck och kola. 

– Min familj hemma tycker att det är tråkigt att jag måste jobba just på jul, min lillebror är lite ledsen. Men samtidigt förstår de att det här är mitt jobb. För egen del tycker jag bara att det är kul. Besättningen är lite som min andra familj, så jag lider inte av att fira jul här. Det är som vanligt, fast ännu roligare i och med alla extra aktiviteter. 

Att vara till sjöss under vintern ställer högre krav på både materiel och personal. Sjöövervakningsoperationen pågår varje dag året runt och alla flottans fartyg bidrar efter förmåga. 

– Vi är inte ovana att vara ute till sjöss på vintern. Det är mycket kallare, halt på däck och mycket mycket mörkare, vilket är lite jobbigt. Men jag tycker att det är kul ändå, mycket på grund av att jag tycker jättemycket om min besättning. Jag har också roliga arbetsuppgifter och får hela tiden lära mig mycket nytt. Jag är inte låst vid min befattning i maskin utan får hjälpa till att gänga ror, plotta mål i stridsledningscentralen och arbeta på däck. Sen blir veckans jultema en extra bonus. 

Runt om i hela landet finns personal i tjänst under julhelgen - på marken, i luften, till sjöss. Dygnet runt, året runt, som Försvarmakten alltid har.