Sista svenska soldaten åter från Mali

”Chefen, kön klar!” Med de orden förkunnade kontingentschefen för Mali 17, Martin Johansson till ställföreträdande arméchef Anders Svensson att siste svenske soldaten var åter från Mali.

soldaterna från Malistyrkan.
soldaterna från Malistyrkan.
Det chartrade flygplanet landade på Västerås flygplats med de sista svenska soldaterna från Malistyrkan. Foto: Jonas Bäsk/Försvarsmakten
fanvakt
Med fanvakt tar ställföreträdande arméchef emot var och en av soldaterna. Foto: Jonas Bäsk/Försvarsmakten
Martin Johansson
"Alla som åkt till Mali har kommit hem", säger kontingentschefen Martin Johansson. Foto: Jonas Bäsk/Försvarsmakten

Västerås flygplats, strax efter soluppgången. Det chartrade civila flygplanet rullar in mot flygplatsbyggnaden och stänger av motorerna. Ur kliver ett 40-tal passagerare - de sista svenska soldaterna från Malistyrkan. Med fanvakt tar ställföreträdande arméchef emot var och en av soldaterna. Efter att ha säkerställt att kabinen är tom, går kontingentschefen sist nedför flygplanstrappan.

– Att avveckla en insats är speciellt, då allt går ut på att få hem allt och alla i rätt ordning. Det har gått över förväntan och före tidsplan, mycket tack vare oerhört kompetent personal. Nu är det skönt att vara hemma. Och att vi alla som åkt till Mali har kommit hem, säger Martin Johansson.

Logistiksoldaten Emil Holland håller med.
– Det ska bli skönt att vara ledig nu och kunna träffa familj och vänner. Sen väntar jobbet igen, det ska bli intressant att se hur vi jobbar mot ett starkare nationellt försvar och kommande medlemskap i Nato, säger han.

En epok tog slut

Suez och Cypern. Kongo och Kosovo, Libanon och Liberia. Afghanistan och Adenviken. Bara för att nämna några av de internationella truppinsatser som Försvarsmakten haft deltagare i sedan 1956. Nu har Försvarsmakten knappt 30 observatörer i internationell tjänst.

– Det finns inga planerade internationella truppinsatser men precis som tidigare är Försvarsmakten beredda att sätta upp sådana, om politiska beslut fattas, säger ställföreträdande arméchef Anders Svensson.

Att insatsen i Mali skulle avslutas beslutade regeringen i mars 2022. Sedan dess har avvecklingen av den svenska insatsen pågått. Nu finns inga svenska soldater kvar i landet och den sista materielen är på väg därifrån, via FN:s försorg.

– Med Mali avslutas den kontinuerliga kedjan av internationella truppinsatser, så i dag är en historisk dag. Tack alla ni som tjänstgjort i Mali och på andra ställen för Försvarsmakten, säger Anders Svensson.