400 pansarterrängbilar på ingång

Efter sommaren får Livgardet 20 nya sexhjuliga fordon för trupptransport. Från slutet av 2024 levereras ytterligare närmare 400 vagnar till artilleri-, ingenjörs- och luftvärnsförband. Det rör sig om finska Patria 6x6-fordon, som ska komplettera den befintliga flottan av pansarterrängbilar 180 och 203 från samma tillverkare.

Pansarterrängbil 300
Pansarterrängbil 300
Pansarterrängbil 300 ska ge ett betydligt bättre skydd för soldaterna och högre bekvämlighet jämfört med tidigare modeller. Foto: Patria

Enligt Bodil Böös på Armestaben, som är projektledare för anskaffningen, ger de nya vagnarna ett betydligt bättre skydd för soldaterna och även en högre bekvämlighet jämfört med tidigare modeller, något som gynnar stridsvärde och uthållighet, påpekar hon. Även framkomligheten är bättre.

– Tack vare de nya fordonen ökar förbandens rörlighet väsentligt, och därmed också förmågan att framgångsrikt möta en fiende.

Håkan Larsson, projektledare på FMV, förklarar att de nya fordonen  har ett något enklare chassi jämfört med den äldre, men tekniskt mer avancerade pansarterrängbil 360. Han framhåller att det här är ett fordon som är robust, enkelt att framföra och har låga underhållskostnader. 

Fordonen har utvecklats av Patria tillsammans med Sverige, Finland, Lettland, Tyskland och Estland. Målet med samarbetet har varit att skapa en gemensam plattform, något som inte bara förenklar underhållet utan också medför en hög grad av interoperabillitet nationerna emellan.

– Sen måste det så klart bli vissa svenska anpassningar på de fordon vi beställt till Försvarsmakten. Det handlar till exempel om anpassningar för sambandssystem och verkanssystem, säger Håkan Larsson.