Marinen och flygvapnet övar ytstrid tillsammans

De senaste dagarna har enheter ur Tredje och Fjärde sjöstridsflottiljen tillsammans med stridsflyg och helikoptrar från flygvapnet övat i södra Östersjön på att tillsammans bekämpa en kvalificerad motståndare till sjöss.

Korvetter och patrullfartyg från båda sjöstridsflottiljerna har övat intensivt de senaste dagarna.
Korvetter och patrullfartyg från båda sjöstridsflottiljerna har övat intensivt de senaste dagarna.
Korvetter och patrullfartyg från båda sjöstridsflottiljerna har övat intensivt de senaste dagarna. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Utkikarna på bryggan jobbar nära stridsledningspersonalen med att upptäcka och identifiera det som finns på ytan.
Utkikarna på bryggan jobbar nära stridsledningspersonalen med att upptäcka och identifiera det som finns på ytan. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Genom att kunna avfyra ett stort antal sjömålsrobotar som samtidigt kommer fram till målet blir det svårt för en motståndare att försvara sig oavsett vilket skydd eller beväpning denna har.

– Under veckan har flera olika metoder och taktiker finslipats där såväl helikoptrar, flyg som egna fartyg använts för spaning och att bygga upp lägesbilden. Därefter har simulerade vapeninsatser gjorts från Gripenflygplan och korvetter men också ifrån land i form av 311:e robotenheten, berättar John Theander som är chef för 31:e korvettdivisionen och övningsledare.

Telekrigspersonalen ombord letar efter radarsändningar som kan avslöja var motståndaren befinner sig.
Telekrigspersonalen ombord letar efter radarsändningar som kan avslöja var motståndaren befinner sig.
Telekrigspersonalen ombord letar efter radarsändningar som kan avslöja var motståndaren befinner sig. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
John Theander är chef för 31.korvettdivisionen
John Theander är chef för 31.korvettdivisionen Foto: Jimmie Adamsson/Förvarsmakten

Utmanande och viktigt

En av utmaningarna är att hitta motståndaren bland all annan trafik där ute till sjöss utan att röja sitt eget läge. Särskilt svårt blir det om de fientliga fartygen inte sänder radar eller bara sänder radar sparsamt.

Förutom ytstrid har luftförsvar varit i fokus. Östersjön är ett ganska litet hav där hotet från flygstridskrafter ständigt är närvarande och trots att Visbykorvetterna har ett bra skydd måste handgreppen och rutinerna tränas. John Theander avslutar:

– Särskilt viktigt är att besättningarna tränar på att hantera hot från exempelvis andra fartyg och flyg samtidigt då det är en naturlig del vid mötet med en kvalificerad motståndare. Vi har sedan flera år tillbaka övat intensivt på detta och är duktiga men vi måste fortsätta hålla uppe vår kompetens.