Repetition är kunskapens moder

Någon är plattläggare, någon är lastbilsmekaniker och någon är student. Samtidigt är de också vagnchef på ett stridsfordon, tungtransportsoldat och TOLO-soldat. När övningen Våreld inleds så har flera hundra personer bytt sina civila befattningar mot att träna för att försvara Sverige och landets gränser.

Två personer i en lastbilshytt
Två personer i en lastbilshytt
William och Kenny bekantar sig med den nya lastbilen Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Pansarskyttesoldat i solnedgång
Efter några dagars repetitionsutbildning ansluter de inkallade till övriga förband nere i Skåne Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten

Solen skiner på Skövde garnison och William Runebacken och Kenny Andersson är i full färd med att uppdatera och utbilda sig på de nya lastbilarna som Försvarsmakten har köpt in efter deras värnpliktsutbildning. Att komma in för repetitionsutbildning kan innebära allt från att komma ihåg hur man tar isär och sätter ihop sin AK5:a till att få koll på ett uppdaterat materielsystem. William och Kenny är TOLO-soldater. TOLO står för tanknings- och laddningsomgång och de två är alltså några av dem som ska fylla upp förråden av exempelvis ammunition hos övriga delar av förbandet för att skapa en längre uthållighet.

– De här lastbilarna är helt nya. De är betydligt större och tyngre vilket kräver mer av mig som förare. Det är viktigt att vi kallas in för att uppdatera oss så vi inte står som frågetecken om en skarp situation skulle uppstå, säger William, som är lastbilsmekaniker till vardags.

Repetitionsutbildningen inleddes med en inmönstringsövning där huvuddelen av förbandet ryckte in under helgen. De fick lämna ifrån sig sina personliga tillhörigheter och byta till uniformer och kängor istället. Samtidigt som de ska ut och öva så pågår ett krig i vårt närområde. Hur ställer de sig till det?

– Jag sökte mig frivilligt till värnpliktsutbildningen och en stor anledning till det var att jag inte ville stå bredvid och titta på om det skulle behövas, säger Kenny, som i vanliga fall är bilskadereparatör.

Han får medhåll i det av William.

– Det gör det ju bara ännu viktigare det vi gör nu, det vill säga att öka vår kompetens och öva för om den skulle behövas. Blir jag kallad ställer jag upp, säger William.

Vissa av dem som är inkallade för repetitionsutbildning gjorde sin värnplikt förra året och har mycket av kunskaperna färskt i minnet, andra är tidvis anställda och kommer in på övning någon gång per år och för vissa var det flera år sedan de gick i uniform. Nu har de drygt tre dagar på sig att komma upp i nivå för efter det går lasset ner till Skåne där de ansluter till sina kamrater. Det vill säga de övriga delarna av 42:a pansarbataljon och första tungtransportkompaniet där de ska börja fungera ihop som en enhet.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att kunskaperna kommer tillbaka väldigt fort. Vår grundutbildning bygger i början till stor del på att repetera vissa moment så att det blir ett ryggmärgsbeteende. Även den senare delen av utbildningen har ett stort inslag av mängdträning och rutiner vilket gör att startsträckan blir relativt kort för att uppnå en viss nivå när de kommer in för repetitionsutbildning. Nu får vi ett kvitto på att det fungerar, säger Tobias Hagstedt, bataljonschef och ansvarig för repetitionsutbildningen.

Läs mer om övning Våreld 22!