Nysatsning för att hitta framtidens högvaktshästar

Att hitta rätt typ av hästar för att genomföra beridna vaktparader är av största vikt. För att stärka processen med att köpa in högvaktshästar har Försvarsmakten och Föreningen för den Beridna Högvakten tillsammans med flera andra organisationer startat ett samarbete där man anordnar Visningsdagarna – ett arrangemang som genomförs för första gången den 8 april på Flyinge Kungsgård, ett avels- och hästportcentrum i Skåne.

bruna hästar ridna av soldater i blå uniform
bruna hästar ridna av soldater i blå uniform
Foto: Felicia Murkes/Försvarsmakten

I nära samarbete med Försvarsmakten köper Föreningen för den Beridna Högvakten in hästar och ger dem en grundutbildning innan de placeras på Livgardets Kavallerikasern i Stockholm för vidareutbildning. På Kavallerikasern förbereds hästarna noga innan de kan börja ridas i den beridna vaktparaden och de beridna eskorter som genomförs vid till exempel statsbesök.

För att underlätta inköpet av hästar går nu ett antal organisationer ihop för att genomföra Visningsdagarna. En saludag där ägare till svenska varmblod i åldern 2-10 år har möjlighet att visa upp sina hästar för organisationerna. De tittar på hästens lämplighet och tar beslut om vilka hästar som ska köpas in.

– En högvaktshäst har bra temperament och inte allt för mycket nerv. Den är lugn och trygg och finner sig i storstadsmiljön där vi genomför våra beridna vaktparader, säger Petri Nylander, chef för Kavalleriavdelningen på Livgardet.

Visningsdagarna arrangeras av Föreningen för den Beridna Högvakten tillsammans med Försvarsmakten, Hovstallet, Ridskolan Strömsholm och Flyinge, i samarbete med Swedish Warmblood Association.

Totalt har organisationerna ett behov av att rekrytera 30-40 nya hästar årligen och vill genom detta initiativ främja den svenska hästaveln. Visningsdagarna är öppen för publik och besökare kommer att kunna träffa representanter för de olika organisationerna. Dagen avslutas med att lärare från Flyinge håller ett Kunskapsclinic, ett seminarium där den unga hästens utbildning är i fokus.

Visningsdagarna kommer genomföras två gånger per år och det första tillfället är den 8 april på Flyinge Kungsgård. Nästa tillfälle är under hösten 2022 på Ridskolan Strömsholm.

Läs mer om Visningsdagarna här