Generallöjtnant Gyllensporre återvänder från chefsuppdraget i Minusma

Efter tre år som chef över den militära styrkan Minusma i Mali återvänder generallöjtnant Dennis Gyllensporre till Sverige och Försvarsmakten. Hans ursprungliga uppdrag löpte under ett år, men förlängdes delvis på grund av den svåra politiska situationen i landet samt pandemin.

Dennis Gyllensporre
Dennis Gyllensporre
Generallöjtnant Dennis Gyllensporre har nu återvänt till Sverige efter tre år som chef över den militära styrkan Minusma. Foto: Henrik Rådmark/Försvarsmakten
Dennis Gyllensporre
Dennis Gyllensporre utanför reparationstroppens lokaler på Camp Castor i Mali. Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten

Under Gyllensporres ledning har Minusma utvecklats i en riktning som i betydande grad har utformats av generallöjtnanten. 2019 inleddes implementeringen av hans plan för att stärka utvecklingen i Mali på ett effektivare sätt.

– Trots att det är en komplicerad situation i landet har vårt arbete lett till framgång inom flera områden, där vi bland annat ser försoning mellan tidigare konfliktparter i inbördeskriget och väl fungerande maliska förband med tidigare kombattanter från väpnade grupper fullt integrerade. Men mycket kvarstår att göra, konstaterar han.

Gyllensporre var chef över en personalstyrka på drygt 13 000 personer, från 60 olika länder. Däribland det svenska bidraget i Gao.

Trots att Gyllensporre uppskattar att komma hem till Sverige är han redo att ta sig an nya uppdrag utomlands.