Kungaslupen Vasaorden renoveras

Efter 98 år i tjänst får den kungliga ceremonibåten en ansiktslyftning

Just nu ligger kungaslupen Vasaorden inne för en genomgripande renovering. Kungaslupen byggdes under åren 1921 till 1923 och är en exakt kopia av kungaslupen från 1774, som brann upp 1921.

Kungaslupen Vasaorden ska renoveras inför 100-årsdagen 2023.
Kungaslupen Vasaorden ska renoveras inför 100-årsdagen 2023.
Kungaslupen Vasaorden ska renoveras inför 100-årsdagen 2023. Foto: Janwikifoto
En kloss från kungaslupen Vasaorden från 1922.
En kloss från kungaslupen Vasaorden från 1922. Foto: Försvarsmakten
Ekspantet på Vasaorden måste renoveras inför 100-årsdagen.
Ekspantet på Vasaorden måste renoveras inför 100-årsdagen. Foto: Försvarsmakten
Den vackra kungaslupen användes senast vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop. Det är bara kungen som får bestämma om när den ska användas.
Den vackra kungaslupen användes senast vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop. Det är bara kungen som får bestämma om när den ska användas. Foto: Försvarsmakten
Vasaorden är en kopia på den första kungaslupen som byggdes på 1700-talet och brann upp 1921.
Vasaorden är en kopia på den första kungaslupen som byggdes på 1700-talet och brann upp 1921. Foto: Försvarsmakten

Den ursprungliga Vasaorden ritades av den berömde skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman åt Gustav III.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu renoverar kungaslupen när hon är 98 år gammal. Det betyder att hon kommer att vara i toppskick till sin 100-årsdag 2023, säger Anders Hörnfeldt på Marinstaben.

Att renovera en träbåt som snart är 100 år är alldeles naturligt. Det måste man göra med alla äldre båtar. Ofta är de slitna efter mycket användning, men i Vasaordens fall beror slitaget på att hon använts ganska sällan – och det är inte heller bra för en träbåt.

– Om ni är bra på att räkna så har ni listat ut att den första Vasaorden blev 147 år. Den nuvarande slupen fyller 100 år i juni 2023. Med den genomgripande renovering som nu genomförs, kommer hon inte ha några problem med att bli äldre än 147 år och det är 2070. Därefter kan man fundera på vad som är original och vad som är en replika, ler Anders Hörnfeldt.

Vasaorden används av kungahuset vid officiella ceremonier. Senast Vasaorden användes var 2010, vid kronprinsessan Victorias bröllop med prins Daniel. Vid det tillfället var det just Anders Hörnfeldt, då örlogskapten, som var befälhavare över de arton roddarna.

Nästa tillfälle när Vasaorden ska användas är inte planerat. Det är bara kungen som kan bestämma när det ska ske.