Sex valpar söker fodervärdar

Försvarsmaktens hundtjänstenhet i Sollefteå, FHTE, förser kontinuerligt organisationen med tjänstehundar. Varje år föds ett stort antal valpar på hundavelsstationen som sedan flyttar ut i landet till sina nya hem. För fodervärdarna blir det ett oförglömligt år.

Schäferhona med valpar.
Schäferhona med valpar.
Försvarsmaktens Libby och hennes senaste kull. Foto: Sonja Edin
Schäfervalpar.
Sex små valpar vilar ut. Foto: Sonja Edin

I en låda på hundavelsstationen i Sollefteå ligger den senaste kullen schäfervalpar och sover. För knappt två veckor sedan fick Försvarsmaktens Libby sex små valpar, en hane och fem tikar. De första åtta veckorna ska valparna nu bo med sin mamma på avelsstationen, innan det är dags för dem att placeras ut hos fodervärdar runtom i landet.

Att vara fodervärd för Försvarsmaktens hundar är populärt och många är intresserade, framförallt i storstadsområdena. Fodervärdar och även fodervärdskonsulenter söks regelbundet över hela landet. Varje år behöver Försvarsmakten cirka 200 nya fodervärdar som kan ta hand om valparna tills de är stora nog att tas i bruk som tjänstehundar.

– Det är viktigt att du har tillräckligt med tid och ambitioner för att ta emot en valp, säger Mikael Pounu, fodervärdsansvarig på Hundavelsstationen. Det innebär en stor omställning för en liten valp. Framförallt i början är det bra att kunna vara hemma och se till att hunden vänjer sig vid människor och sin nya miljö.

Fodervärden gör en viktig insats för Försvarsmaktens och även polisens verksamhet. Tjänstehundar har en avgörande funktion i militärt och polisiärt arbete. Varje år föds mellan 35 och 40 kullar med valpar som behöver hitta ett hem. Är man intresserad av att bli fodervärd genomgår man en ansökningsprocess och bedömning. Blir man sedan antagen som fodervärd väntar en period på 12-18 månader, då man får ta hand om hunden och träna den i grundläggande färdigheter.

En schäfervalp växer snabbt och blir så småningom en energikrävande unghund. En fodervärd behöver ha tid och ork, eftersom hunden kräver daglig motion och träning. Försvarsmaktens hundar är dessutom avlade mot att bli tjänstehundar, så de är ofta mer aktiva än en genomsnittlig hund.

Det är också viktigt att komma ihåg att man bara har hunden en begränsad tid.

– Att vara fodervärd innebär att du har en hund till låns, säger Mikael Pounu. Du förvaltar helt enkelt Försvarsmaktens egendom. Även om hunden blir en i familjen, måste du vara beredd på att den ska lämnas tillbaka en dag. Det kan vara tufft, så det är bra om hela familjen är införstådd med detta redan från början.

När hunden är drygt ett år gammal genomgår den lämplighetstest för att eventuellt bli tjänstehund. Det är fodervärden som gör testet med hunden. Om det lyckas, lämnar man ifrån sig den då. I annat fall har fodervärden möjlighet att behålla hunden, eller så omplaceras den.

– Trots att det är krävande, ger fodervärdskapet så mycket tillbaka. Förutom att man får stor hundvana träffar man mycket folk och får nya vänner genom träning och obligatoriska utbildningsträffar, säger Mikael Pounu.