Vill du bli fodervärd?

Vill du prova på att ha hund eller har du tidigare erfarenhet av hundar och vill ha en igen? Försvarsmaktens och Polisens blivande tjänstehundar behöver fodervärdar under sitt första levnadsår. Här kan du läsa mer om hur du gör och vad som krävs för att bli fodervärd åt en av Försvarsmaktens schäferhundar.

En schäfervalp ligger på en tuggpinne.  filt och nafsar på
En schäfervalp ligger på en tuggpinne.  filt och nafsar på
Foto: Marina Nilsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten söker hela tiden efter lämpliga fodervärdsfamiljer som vill ta hand om en blivande tjänstehund under dess första levnadsår.

Försvarsmaktens hundtjänstenhet har i uppdrag att varje år ta fram lämpliga hundar som kan dresseras för att passa Försvarsmaktens och Polisens verksamhet.

För att klara detta uppdrag avlas årligen runt 35–40 kullar fram på hundavelsstation i Sollefteå.

När valparna är 8–10 veckor gamla levereras de till sina fodervärdar där de blir kvar fram tills de är 12–18 månader gamla. Då sker urvalet mot tjänstehund genom ett lämplighetstest.

ERSÄTTNINGAR OCH ÖVRIGT STÖD

Under fodervärdsperioden står Försvarsmakten för hundens foder och veterinärkostnader. Du får med den viktigaste utrustningen som du behöver för att sköta hunden så som: borste, klotång, halsband, koppel, matskålar och en filt. Dessutom får du en ersättning på 250 kr/månad för att kunna förnya enklare utrustning som koppel, halsband, med mera.

Övriga inköp, som du gör frivilligt, står du däremot själv för.

FODERVÄRDSKONSULENTER

Runt om i landet finns ett antal fodervärdskonsulenter som stöd för dig som fodervärd. De genomför hembesök, arrangerar utbildningsträffar med fodervärdar och deras valpar/unghundar, samt finns tillgängliga för att ge råd och tips om du behöver stöd och hjälp under tiden som fodervärd.

Vi ställer inga krav på att du ska gå andra lydnadskurser eller specialträna hunden under din tid som fodervärd. Dock ställer vi krav på att du gör läxor och deltar på de träffar som din konsulent anordnar. Det är viktigt att hunden får grundläggande fostran. Att den lär sig att umgås med människor och djur, samt att den klarar av att vistas i olika miljöer.

Hunden ska må bra och att ni ska ha en rolig och trevlig tid tillsammans!

LÄMPLIGHETSTESTET

När hunden är mellan 12–18 månader gammal ska den genomgå ett lämplighetstest där vi ska bedöma om hunden lämpar sig som tjänstehund eller inte. Du som fodervärd är med och följer med hunden runt testbanan. Testet består av ett antal moment som tar ca 45 minuter att genomföra.

Om hunden bedöms lämplig att prövas mot tjänst, lämnar man hunden på testdagen så den kan påbörja sin utbildning till Polis- eller Försvarsmaktshund. Att lämna ifrån sig en hund som man har levt med, och fäst sig vid, under en så pass lång tid kan vara väldigt svårt. Därför är det viktigt att alla i familjen är väl förberedda på att lämna ifrån er hunden. Om hunden däremot inte bedöms lämplig att prövas som tjänstehund, får fodervärden möjlighet att överta hunden.

Om hunden inte klarar lämplighetstestet och fodervärden av någon anledning väljer att inte behålla hunden, så omplaceras den till en annan familj. Vi har många som är intresserade av att överta en försvarsmaktshund för träning, tävling eller som aktiv familjehund. Vi matchar då hund och ny ägare efter bästa förmåga.

Det innebär alltså att vi inte tillämpar ett kösystem för utplacering av omplaceringshund, utan där är matchningen det absolut viktigaste.

VEM SÖKER VI?

Vi söker en person/familj som är beredd att lägga ner mycket tid och energi på en fodervärdshund under dess första levnadsår. Våra hundar är avlade mot tjänst och är ofta betydligt mer aktiva än en genomsnittlig hund. De kräver daglig aktivering och motion. Behovet ökar naturligtvis i takt med att valpen blir äldre.

Du ska ha tillgång till bil som du kan transportera hunden i på ett säkert sätt.

Det finns inget krav på att du ska ha tidigare erfarenhet av hund eller om du bor i lägenhet eller hus. Det viktigaste är att du har både tid, fysiska förutsättningar och intresse för att ta hand om en hund med allt vad det innebär. Schäferhundar blir i regel ganska stora och väger cirka 30 kg vid 8 månaders ålder.

Bor du på landet kommer du flera gånger behöva åka in till en stad och miljöträna din hund och vise versa. Du kommer att få instruktioner och stöd av en konsulent som även kallar till obligatoriska fodervärdsträffar.

Den som står på kontraktet måste inneha svenskt personnummer och ha fyllt 18 år.

SÅ HÄR GÖR DU

Om du är intresserad av att bli fodervärd, så börjar du med att skicka in en intresseanmälan. Du ska räkna med att det från att du har skickat in din intresseanmälning tar 6 månader innan du eventuellt får ta hand om en valp eller unghund. Det kan gå fortare, men det kan också ta längre tid. När vi mottagit din intresseanmälan fördelas den ut till ansvarig konsulent som tar kontakt med dig inom ca 6–8 veckor. Ni kommer då överens om tid för ett hembesök då konsulenten kommer hem till dig för att informera och ta en närmare titt på hur just dina förutsättningar för att bli fodervärd ser ut.

Lyckligtvis har vi fler intressenter än valpar, så vi har aldrig svårt att få ihop tillräckligt många fodervärdar. Det innebär tyvärr att vi inte har valpar till alla intressenter – och att vi inte kan garantera någon att få en valp. Blir man godkänd på hembesöket så placeras man i kö tills nästa valpkull är planerad i området. Hur lång tid det tar kan variera väldigt mycket, beroende på hur många valpar som föds och när det ska placeras en valpkull i just din region. Man kan räkna med att hela processen från att man skickar in sin ansökan till dess att man får hem en valp kan ta mellan 3–12 månader. Man kan när som helst under processens gång välja att hoppa av, man förbinder sig alltså inte vid något förrän man tackar ja till en hund.

Klicka här för att ansöka!

Instruktioner:

1.      Välj ”skapa nytt konto”.

2.      Godkänn frågan om Personuppgifter.

3.      Fyll i din e-postadress och klicka på skicka. Du får därefter en verifieringskod till din mail från Microsoft.

4.      Lägg in verifieringskoden och klicka ”verifiera”.

5.      Lägg in ett lösenord enligt de kriterier som står under ”nytt lösenord” och klicka sedan på ”Skapa”.

6.      Välj landskod och skriv in ditt telefonnummer i rutan.

7.      Du får en kod skickad på sms. Lägg in koden och skicka på verifiera koden.

8.      Du kommer sedan till sidan där du ansöker om att bli fodervärd. Klicka på länken ”Gör en intresseanmälan”

9.      Fyll i intresseanmälan och skicka sedan in via knappen ”Skicka intresseanmälan”.

FRÅGOR?

Mejla fodervard@mil.se.

 

Fakta Luftstridsskolan
  • Förkortning: LSS
  • Ort: Uppsala
  • Personal: 350
Så har vi räknat