Vill du bli fodervärd?

Vill du prova på att ha hund eller har du tidigare erfarenhet av hundar och vill ha en igen? Försvarsmaktens och Polisens blivande tjänstehundar behöver fodervärdar under sitt första levnadsår. Här kan du läsa mer om hur du gör och vad som krävs för att bli fodervärd åt en av Försvarsmaktens schäferhundar.

En hundvalp ligger i gräset och nafsar på en pinne.
Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten söker hela tiden efter lämpliga fodervärdsfamiljer som vill ta hand om en hund under dess första levnadsår. Försvarsmaktens hundtjänstenhet har i uppdrag att varje år ta fram lämpliga hundar som kan dresseras för att passa Försvarsmaktens eller Polisens verksamhet, detta innebär bland annat att ta fram extra energiska hundar. Alla hundar är av rasen Tysk Schäferhund. För att klara detta uppdrag avlas årligen runt 35–40 kullar fram. Valparna föds på hundavelsstationen i Sollefteå.

När valparna är 8–10 veckor gamla levereras de till sina fodervärdar där de blir kvar fram tills de är ett och ett halvt år cirka 14–16 månader gamla, då sker urvalet mot tjänstehund genom ett lämplighetstest.

Vem är du? 

Du eller ni är en person/familj som är beredda att lägga ner mycket tid och energi på en fodervärdshund under dess första levnadsår. Det krävs flera timmar dagligen. Du har tillgång till en bil som du kan transportera hunden i. Det finns inget krav på att du ska ha erfarenhet av hund sedan tidigare eller om du bor i lägenhet eller hus, det är viktigt att du har både tid, fysiska förutsättningar och intresse för att ta hand om en hund, med allt vad det innebär.

Schäfrar blir i regel ganska stora och väger när de är 8 månader cirka 30 kg. Bor du på landet kommer du flera gånger behöva åka in till en stad och träna med din hund och vise versa. Du kommer att få instruktioner och stöd av en konsulent. Den som står på kontrakten måste vara svensk medborgare inneha svenska personnummer och ha fyllt 18 år.

Så här gör du

Om du är intresserad av att ta hand om någon av våra valpar börjar du med att skicka in en intresseanmälan. Du ska räkna med att det från att du har skickat in din intresseanmälning tar minst 6 månader innan du eventuellt får ta hand om en valp/unghund, det kan gå fortare men det kan också ta längre tid. När vi mottagit din intresseanmälan fördelas den ut till en ansvarig konsulent som tar kontakt med dig, detta kan ta upp till två månader efter att vi mottagit din intresseanmälan. Därefter kontaktas du inför ett besök. Vi kommer hem till dig eller kallar dig till en informationsträff på en överenskommen tid för att informera mera, göra en kortare intervju och ta en närmare titt på hur just dina förutsättningar ser ut.

Lyckligtvis har vi fler intressenter än valpar, så vi har aldrig svårt att få ihop tillräckligt många fodervärdar. Det innebär tyvärr att vi inte har valpar till alla intressenter – och att vi inte kan garantera någon att få en valp. Blir man godkänd på hembesöket så placeras man i kö tills nästa valpkull är planerad i området. Hur lång tid det tar kan variera väldigt mycket, beroende på bland annat hur många intressenter konsulenten har och hur många valpar som föds. Man kan räkna med att hela processen från att man skickar in sin ansökan till dess att man får hem en valp kan ta mellan 3–12 månader. Man kan när som helst under processens gång välja att hoppa av, man förbinder sig alltså inte vid något förrän man tackar ja till en hund.

  • Ladda ner intresseanmälan (länk under "dokument")
  • Fyll i intresseanmälan
  • E-posta den till fodervard@mil.se

Frågor?

Ring 0620-81016 mellan 08.00 och 16.00. 

Ersättningar och övrigt stöd

Under fodervärdsperioden står Försvarsmakten för foder och veterinärkostnader. Du får också den viktigaste utrustningen som du behöver för att sköta hunden: borste, klotång, halsband, koppel, matskålar och en filt. Dessutom får du en ersättning för 250 kr/månad för att kunna förnya enklare utrustning som koppel, halsband, med mera. Övriga inköp, som du gör frivilligt, står du däremot själv för.

Fodervärdskonsulenter

Runt om i landet finns ett antal så kallade fodervärdskonsulenter. De är ett stöd för dig som är fodervärd. Till exempel gör de hembesök, arrangerar utbildnings- och träningsträffar med andra fodervärdar och deras valpar/unghundar, samt finns tillgängliga för att ge råd och tips om du behöver stöd och hjälp.

Vi ställer inga krav på att du ska gå på lydnadskurser eller specialträna hunden under din tid som fodervärd. Dock ställer vi krav på att du gör läxor och deltar på de träffar som din konsulent anordnar. Det är viktigt att hunden får en grundläggande uppfostran, att den lär sig att umgås med människor, att den klarar av olika miljöer – att den mår bra och att ni har en rolig och trevlig tid tillsammans!

Lämplighetstestet

Din tid som fodervärd varar inte för evigt. När hunden är ett och halvt år ska den genomgå ett test för att vi ska se om hunden passar som tjänstehund eller inte. Testet kallas lämplighetstest och består av ett antal moment som tar 45 minuter att genomföra. Du som fodervärn är givetvis med när vi testar din hund. Att lämna ifrån sig en hund som man har levt med, och fäst sig vid, under en så pass lång tid kan vara väldigt svårt. Därför är det viktigt att alla i familjen är väl förberedda på att lämna ifrån er hunden. Om hunden däremot inte klarar lämplighetstestet kommer du som fodervärd att bli den förste som erbjuds att överta hunden permanent. Klarar hunden testerna för tjänstehund kommer den att påbörja sin utbildning till polis- eller försvarsmaktshund. 

Om hunden inte klarar lämplighetstestet och fodervärden som haft hunden av någon anledning väljer att inte behålla hunden, så omplaceras den till en annan familj. Vi har många som är intresserade av att överta en försvarsmaktsschäfer för sällskap, träning och/eller tävling, så då matchar vi hund och ägare efter bästa förmåga. Det innebär alltså att vi inte ha ett kösystem på samma sätt för att överta en omplaceringshund som är lämplighetstestad, utan där är matchningen det absolut viktigaste.

Livgardet
Fakta Livgardet
  • Förkortning: LG
  • Ort: Kungsängen
  • Personal: 1 550
Så har vi räknat