Vill du bli fodervärd?

Vill du prova på att ha hund eller har du tidigare erfarenhet av hundar och vill ha en igen? Försvarsmaktens och Polisens blivande tjänstehundar behöver fodervärdar under sin första levnadstid. Här kan du läsa mer om hur du gör för att bli en av dessa.

Foto: Försvarsmakten

Försvarsmaktens hundtjänstenhet har i uppdrag att varje år ta fram lämpliga hundar som kan dresseras för att passa Försvarsmaktens eller Polisens verksamhet. För att klara detta uppdrag avlas varje år runt 35-40 kullar fram, cirka 200-250 valpar.

Valparna föds på hundavelsstationen i Sollefteå. När de är 12-15 månader gamla sker urvalet mot tjänstehund genom ett lämplighetstest. När valparna är 8-10 veckor gamla levereras dem till sina fodervärdar där de blir kvar fram till testdagen. Därför söker vi hela tiden efter lämpliga fodervärdsfamiljer som vill ta hand om valpen under den första tiden i livet.

Så här gör du

Om du är intresserad av att ta hand om någon av våra valpar börjar du med att skicka in en intresseanmälan. Därefter kontaktas du inför ett hembesök. Vi kommer hem till dig på en överenskommen tid för att göra en kortare intervju och ta en närmare titt på hur just dina förutsättningar ser ut. Det finns inget krav på att du ska ha erfarenhet av hund sedan tidigare, men det är viktigt att du har både tid och intresse för att ta hand om en hundvalp, med allt vad det innebär.

  • Ladda ner intresseanmälan
  • Fyll i intresseanmälan
  • E-posta den till fodervard@mil.se

Intresseanmälan kan även skickas med vanlig post till:
FHTE Hundavelstation
Hågesta 249
881 41 Sollefteå

Frågor?

Ring 0620-81016

Ersättningar och övrigt stöd

Under fodervärdsperioden står Försvarsmakten för foder och veterinärkostnader. Du får också all den utrustning som du behöver för att sköta hunden: borste, klotång, halsband, koppel, matskålar, filt. Dessutom får du en mindre ersättning för din insats. Övriga inköp, som du gör frivilligt, står du däremot själv för.

Fodervärdskonsulenter

Runt om i landet finns ett antal så kallade fodervärdskonsulenter. De är ett stöd för dig som är fodervärd. Till exempel gör de hembesök, arrangerar träffar med andra fodervärdar och deras valpar, samt finns tillgängliga för att ge råd och tips om du behöver stöd och hjälp.

Vi ställer inga krav på att du ska gå på lydnadskurser eller specialträna hunden under din tid som fodervärd. Det viktiga är att hunden får en grundläggande uppfostran, att den lär sig att umgås med människor, att den klarar av olika miljöer – att den mår bra och att ni har en rolig och trevlig tid tillsammans!

Lämplighetstestet

Din tid som fodervärd varar inte för evigt. När hunden är ett och halvt år ska den genomgå ett test för att vi ska se om hunden passar som tjänstehund eller inte. Testet kallas lämplighetstest och består av ett antal moment som tar 45 minuter att genomföra. Att lämna ifrån sig en hund som man har levt med, och fäst sig vid, under en så pass lång tid kan vara väldigt svårt. Därför är det viktigt att alla i familjen är väl förberedda på att lämna ifrån er hunden. Om hunden däremot inte klarar lämplighetstestet kommer du som fodervärd att bli den förste som erbjuds att överta hunden permanent.

Livgardet
Fakta Livgardet
  • Förkortning: LG
  • Ort: Kungsängen
  • Yrkesofficerare: 448
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 575
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 470
  • Civilanställda: 334
  • Reservofficerare: 439
Så här har vi räknat