Trogen högvaktshäst får pension och coin

Efter 16 år och över 600 högvakter går i dag en av de allra pålitligaste deltagarna i vaktparaden i pension. Och hästen Musketörs insats som högvaktshäst är så pass utmärkande att han blir den allra första icke-människa som belönas med ställföreträdande arméchefens coin.

Högvaktshästen Musketör får stf amréchefens coin.
Högvaktshästen Musketör får stf amréchefens coin.
Nu väntar lata dagar i hagen och fina promenader och ridturer i området kring Ursvik där Musketör kommer tillbringa sin välförtjänta pension. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Under fredagen genomfördes en ceremoni på Kavallerikasern i Stockholm för att tacka av och ta farväl av hästen Musketör som efter lång och trogen tjänst ska gå i pension. Dessutom tilldelades Musketör ställföreträdande arméchefens coin. En utmärkelse som för första gången någonsin delades ut till en icke-människa.

– Han har inte haft en enda sjukdag och inga skador under hela 16 år. Därmed har han gått över 600 högvakter. Han är verkligen en riktig musketör, säger Arne Wuolo, chef för Kavalleriavdelningen vid Livgardets livbataljon.

Älskad av många

Musketör kom till Kavallerikasern år 2004 och gick nästan direkt in i verksamheten. Han är en lugn häst som varit älskad av många i och runt stallet.

– Musketör är en trygg och stabil häst med en räv bakom varje öra. Han kan vara lite småbusig ibland, även idag när han nu är 21 år gammal, säger Arne Wuolo.

Få hästar går att använda i all typ av verksamhet men Musketör har varit både musikhäst, tubahäst, deltagit i all typ av paradtjänst och ridutbildningar men även deltagit i många udda typer av ensamuppdrag där det i extra hög utsträckning behövs en häst med just stabilt psyke.

– Det sprider också trygghet i leden att ha honom med, han är så stabil att han lugnar de andra hästarna som lättare blir skrämda av trafik eller oväsen, berättar Wuolo.

Stort matintresse

– Han är också ett matvrak och missar inte en chans att fixa något att äta. Som vid uteritter när man passerar något träd med löv, då är han snabb och hugger en tugga.

Högvaktshästen Musketör får stf amréchefens coin.
Ställföreträdande arméchefen (till höger) delade ut sin coin till trogne medarbetaren Musketör. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Hans intresse för mat syns kanske också på andra sätt. Musketör mäter 168 centimeter i mankhöjd men även 168 centimeter runt midjan. På så vis har han en likhet med en av våra forna kungar, nämligen Gustav II Adolf, som enligt historien ska ha varit lika rund som han var lång.

Lata dagar i hagen

Vid dagens ceremoni belönades Musketör inte bara med diplom och coin, han fick även en fin dikt uppläst samt en rejäl korg med äpplen och morötter av ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede.

– Du är en trogen tjänare i Försvarsmakten. Lycka till med pensionen. Vi kommer att sakna dig, avslutade hon och gjorde därefter honnör.

Nu väntar lata dagar i hagen och fina promenader och ridturer i området kring Ursvik där Musketör kommer tillbringa sin välförtjänta pension.

Fakta Musketör

Namn: Musketör

Ras: Svenskt varmblod

Härstamning: Amiral – Chirac

Färg: Fux

Födelseår: 1999

Uppgift: Musikhäst

Mankhöjd: 168 cm

Hästarna på Kavallerikasern

* Alla högvaktshästar ägs av den ideella organisationen Föreningen för den Beridna högvakten

* Föreningen står också för hälften av de direkta kostnaderna (foder med mera) för driften av stallen på Kavallerikasern.

* Hästarna tas om hand och övas av Livgardets personal på Livbataljonen och Livgardets dragonmusikår, som även genomför också den beridna vaktparaden. 

* På Kavallerikasern finns även polisrytteriets hästar.