Hemvärnsövningen Geltic Bear flyttas fram

På grund av den rådande coronapandemin har rikshemvärnschefen beslutat att skjuta fram nästa års hemvärnsövning Geltic Bear 2021, från januari till slutet av augusti.

Bild från Geltic Bear 2020. Personalen vid staben för Västra militärregionen är i full gång med sitt arbete.
Bild från Geltic Bear 2020. Personalen vid staben för Västra militärregionen är i full gång med sitt arbete. Foto: Jessica Dahlberg/Försvarsmakten

– Coronasituationen i Sverige får självklart konsekvenser även för vår verksamhet. Men det är viktigt att vi möjliggör ett genomförande av övningen Geltic Bear nästa år, så att vi på bästa sätt kan ge militärregionerna och hemvärnsbataljonerna den träning och övning de behöver, säger rikshemvärnschefen Stefan Sandborg.

Istället för veckorna 3 och 5 kommer hemvärnets ledningsträningsövning Geltic Bear istället att genomföras veckorna 34 och 36.

– Eftersom Geltic Bear är mycket högt prioriterad innebär beslutet att både rikshemvärnschefens ungdomstävling och tävlingen Hv-patrull som normalt arrangeras i slutet av augusti måste ställas in. Det handlar om resurser och vi har inte möjlighet att driva dessa verksamheter parallellt, säger Stefan Sandborg.