”Jag strävar efter att vara någon man kan lära känna och fortfarande känna respekt för”

Sedan 2014 delar Soldathemmet varje vår ut Soldathemspriset för ett gott ledarskap. En soldathemspristagare är en ledare som får de underställda att känna sig trygga och sedda i sin roll och som behandlar sin personal med respekt och visar omsorg om deras väl.

Porträttfoto med menige Maximilian Nee framför en bakgrund av granskog.
Rekryterna på Livgardet röstade i år fram menige Maximilian Nee till vinnare av Soldathemspriset 2020. Priset fokuserar på de mjuka frågorna och egenskaperna en bra ledare ska ha. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Alla personer som arbetar på Livgardet kan nomineras till Soldathemspriset. I år är det menige Maximilian Bjureström Nee, 12:e motoriserade skyttebataljonen, som blivit framröstad som vinnare.

Maximilian, grattis till utmärkelsen "ett föredömligt ledarskap"!

Hur känns det att bli framröstad som den bästa ledaren?

– Det är en ära att rekryterna tycker att jag har gjort ett förtjänstfullt arbete som deras ledare. Jag är jätteförvånad och förväntade mig inte att bli tilldelad detta pris. Men jag tar emot priset med stolthet, tacksamhet och ödmjukhet!

När Maximilian Bjureström Nee pratar om ledarskap berättar han att han vill uppfattas som en rättvis och prestigelös ledare. Han vill vara en person som får den underställde att känna sig behövd och viktig. Jag vill också att personen ska känna att jag vill lyssna och lära även av den, förklarar Bjureström Nee. Jag strävar efter att vara någon man kan lära känna och fortfarande känna respekt för – det önskar jag att man känner när man arbetar med mig, fortsätter han. I sitt ledarskap strävar Bjureström Nee alltid efter att motivera varje enskild person att göra sitt bästa.

Bjureström Nee beskriver också att han anser att en bra ledare är en person som är rättvis, inspirerande, prestigelös och inkluderande. En person som leder med gott exempel och är en föregångsperson gör även att man hittar sitt egna sätt att motivera människor på, och det är viktiga egenskaper som en ledare bör ha.

– Jag tror också att de underställda behöver kunna påverka sin ledare, om ledaren ska få kunna påverka sina underställda. Man behöver hitta den hårfina gränsen för relationen till de man ska leda, där de känner att de både kan influera och respektera sin ledare. Jag tror det är nyckeln till att de underställda kommer att respektera ledarens beslut.

Priset består av ett diplom och en nalle med Soldathemmets logotyp på framsidan av sin tröja och Soldathemsförbundets logga på baksidan. Nallen är en symbol för att priset handlar om de mjuka frågorna och är tänkt att följa pristagarens åt och ständigt påminna om att de mjuka frågorna måste få ta plats i det dagliga arbetet.