Medaljering av Mali 10

Från dryga 50 grader till två och grådask. När Mali 10 medaljerades visade inte det svenska vintervädret upp sig från sin bästa sida. Efter sex månader i Afrika väntade en högtidlig ceremoni hemma i Skövde där värmen istället kom från anhöriga, vänner och personal från deras ordinarie arbetsplatser.

Personalen i Mali 10 var ett kärt återseende för kollegor och anhöriga efter sex månader i Afrika Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Lite mer än 1000 anhöriga hade tagit sig till Arena Skövde för ceremonin Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten
Chefen För Mali 10, Dan Hagman, medaljeras av överbefälhavaren Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Överbefälhavaren Micael Bydén och ställföreträdande arméchefen, Fredrik Ståhlberg, talade till styrkan och de anhöriga Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Tobias Andersson framröstades av sina kollegor i kontingenten till att motta Fredsbaskrarnas stipendium Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
En glad pappa, press- och informationsofficeren Dag Enander, med sin familj på plats Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Som brukligt efter en internationell insats delades anhörigmedaljen ut genom Invidzonens förtjänst Foto: Robin Krüger/Försvarsmakten

ÖB Micael Bydén talade till den hemkomna styrkan från Minusma och pratade om vikten av att genomföra internationella insatser.

– Ni har fått en av de finaste uppgifter som man kan få – att hjälpa till och skapa fred, frihet och säkerhet för andra. De erfarenheter ni tar med er från insatsen blir också erfarenheter som stärker den nationella förmågan genom att ni blir kunskapsbärare in i Försvarsmakten. Ni är en del av en exklusiv skara som med tydlig röst har sagt ”Jag ställer upp”, sade Micael Bydén.

Både överbefälhavaren och en av de andra talarna vid ceremonin, ställföreträdande arméchefen Fredrik Ståhlberg, lyfte fram de anhörigas del i insatsen och hur viktiga de är för att förbandet ska kunna göra sitt jobb.

– Ni är helt avgörande för att förbandet ska nå framgång. Ni gör ett stort jobb på hemmaplan och skapar de förutsättningar som gör att Mali 10 har löst sitt uppdrag. Stor guldstjärna till er så här i juletider, sade Fredrik.

Överbefälhavaren fyllde på:

– Bakom varje kvinna och man i fält finns en familj på hemmaplan. Utan er kärlek och uppoffring hade inte detta fungerat. Ni är och har varit en del av denna insats.

Som tionde kontingent i Mali fick förbandet nya uppgifter att lösa jämfört med tidigare styrkor. De fick uppgiften att spana och hämta in underrättelser i regionen Douentza, cirka 20 mil söder om basen i Timbuktu. Detta medförde en stor logistisk men även säkerhetsmässig utmaning.

– Det innebär många utmaningar att flytta en stor del av förbandet ett så långt avstånd. Och detta till en region med låg statlig kontroll, hög närvaro av islamistiska våldsbejakande grupper och dessutom över lång tid. Vi har genomfört en längre operation i detta område under huvuddelen av vår tid i Minusma och Mali, sade Dan Hagman, chef för Mali 10.

Efter tal och medaljutdelningar fick förbandet återförenas med sina anhöriga, vänner och arbetskamrater och får nu avnjuta en välbehövlig ledighet innan de går tillbaka till sin ordinarie tjänst eller vidare till nya utmaningar.