Militärpolisen övar med hundar i nedre Norrland

Att vara mentalt redo för att inte veta när arbetsdagen tar slut. Det är något av det viktigaste att vara förberedd för som militärpolis. Under dygnets alla timmar var Livgardets 11:e militärpolisbataljon under några veckor i området kring Sundsvall och Härnösand för att öva många av de förmågor som är viktiga för att hantera gråzonsproblematik.

Militärpoliserna Adrian Blomqvist, Simone Schwartz, Harry Billefeldt och Erik Rinaldo står framför en av deras militärpolisbilar i Härnösand. De har stridsutrustning och basker på sig. Det svartvita MP-märket på deras vänstra arm kännetecknar att de är militärpoliser.
Adrian Blomqvist, Simone Schwartz, Harry Billefeldt och Erik Rinaldo är några av de militärpoliser som har övat i Härnösand. "Hunden nyttjas främst för att spåra dels människor, men också minor, ammunition, vapen och sprängmedel. Vi har under veckan övat hur man jobbar med och kring hundarna", säger militärpolisen Harry Billefeldt. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Detaljbild på MP-märket. Det är svartvitt och sitter på den vänstra armen på uniformen under den svenska flaggan. I bilden syns även radiosystemet RAKEl som militärpolisen nyttjar liksom civil polis och räddningstjänst.
Det svartvita militärpolismärket kännetecknar Försvarsmaktens militärpoliser. Militärpolisens uppgift att förebygga och avslöja brott samt att upprätthålla ordning och säkerhet inom Försvarsmakten. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten
Militärpolisen Oskar går med försvarsmaktshunden Jaina. Han har på sig en neongul reflexväst med texten "militärpolis".
Hunden är en av militärpolisens viktigaste resurser. Hundens luktsinne är en väldigt känslig sensor och går inte att ersätta med teknik. Militärpolisen Oskar är en av militärpolisbataljonens hundekipage tillsammans med försvarsmaktshunden Jaina. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Militärpolisbataljonen ska kunna verka i hela Sverige. Under veckorna i nedre Norrland har bataljonen rekognoserat och bekantat sig med det strategiskt viktiga området kring Sundsvall och Härnösand.

Soldaterna har även tränat tillsammans med kompaniets hundgrupp och lärt sig var, när och hur de kan använda hundarna vid olika uppgifter som ska lösas. De har bland annat fått lära sig olika metoder för hur man kan följa efter en farlig person för att hitta den. De har patrullerat och övat på att söka efter gärningspersoner genom skog och mark.

– Med hundarna kan vi spåra människor, minor, ammunition, vapen eller sprängmedel och är ett väldigt effektivt sätt när vi till exempel behöver söka av ett område eller leta efter en person, säger militärpolisen Harry Billefeldt.

– Vi har också samarbetat en hel del med hemvärnet under veckan och utbytt kunskaper och erfarenheter om hur hundarna bäst kan hjälpa oss. Det har varit väldigt kul och lärorikt att få jobba med andra under utbildningen, fortsätter militärpolisen Erik Rinaldo.

Eskortera samhällsviktiga personer är en annan uppgift som militärpolisbataljonen ska hantera. Tillsammans med Länsstyrelsen i Västernorrlands län övade bataljonens personskydd på att säkert eskortera en person från punkt A till punkt B. Kommunikationen mellan Försvarsmakten och Länsstyrelsen är även i sig även ett sätt att öka förbandets militära förmåga.

Det kan svårt att inte veta hur lång en arbetsdag kommer att bli eller var någonstans i Sverige en arbetsuppgift ska utföras, men det är något en militärpolis behöver kunna hantera.

– Men att få uppleva naturen och kulturen när man är hemifrån, att få komma hit till Härnösand och jobba både kvällar, nätter och tidiga mornar i alla väder och med olika typer av människor som man stöter på – det är det allra roligaste med det här jobbet, säger Harry Billefeldt.