Nya kaptener från Markstridsskolan stärker armén

Dagen före midsommarafton var det examensdags för de 50 eleverna vid Markstridsskolans nivåhöjande utbildning Taktisk kurs Armén (TakA) för löjtnanter.
– Det här året har det hänt väldigt mycket i Försvarsmakten och armén, som kommer att växa. Det ger oanade utvecklingsmöjligheter för er som kommer hem nyutbildade till chefer och kompanichefer, sa Markstridsskolans chef överste Stefan Smedman i sitt tal till eleverna.

Tomas Vestman var glad att hustru Helen och sonen Aron fanns på plats när han tog examen från Taktisk kurs Armén och befordrades till kapten. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten
Premierade elever vid Taktisk kurs Armén 2019-2010. Från vänster: Anders Pettersson, Norrbottens regemente, I19 (Svensk Pansarhistorisk förenings stipendium), Kristoffer Martens, Livregementets husarer, K3 (Främste elev), Fredrik Cavalli-Björkman, Norrbottens regemente, I19 (Främste elev militärengelska), Rasmus Wiklund, Södra skånska regementet, P7 (Främste kompanichefselev), Christoffer Stolt, Skaraborgs regemente, P4, (Främste bataljonstabselev). Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten
Under examensceremonin befordrades eleverna till kaptener av representanter från hemmaförbanden. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten
Markstridsskolans chef överste Stefan Smedman tog befälet och förkunnande att en växande försvarsmakt innebär oanade utvecklingsmöjligheter för de befordrade kaptenerna. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten

Tak A förbereder eleverna såväl mot kompanichefsrollen som befattning i bataljonsstab. Under de första veckorna efter kursstarten i mitten av oktober förra året stod grundläggande taktiska och tekniska färdigheter på schemat.

Ett par veckor in på det nya året splittrades gruppen när eleverna från funktionsförbanden fortsatte utbildningen på hemmaplan medan manöverförbandens elever fortsatte på Markstridsskolan hela vägen fram till examen.

Hela elevgruppen återsågs för ett par veckor sedan under fältövningen i Åhus.

Dessförinnan hade de blivande kaptenerna genomfört förbandsutbildning med skarp ammunition (FUSA) och även truppfört under Våreld och tjänstgjort i bataljonstab under Brigstri.

Taktiken förenar

– Det kommer att vara taktiken som förenar arméns förband i fortsättningen, den taktik som ni ägnat det senaste åtta månaderna åt att studera. Framtiden kommer att vara er, behandla den väl. Men framtiden innebär också att ni måste hitta nya sätt att leda och ni kommer att få nya roller och uppgifter. Jag citerar arméchefen: vi måste våga utmana alla gamla strukturer och metoder, sa överste Smedman.

En av eleverna som var mer än nöjd med utbildningen, men som samtidigt såg fram emot att få tillbringa fler timmar hemma hos familjen, var Tomas Vestman från Norrbottens regemente (I 19). Under examensceremonin på Heden i Skövde hade han sällskap av sonen Aron, tio månader, och fru Helen.

– Aron anlände en månad före skolstart, så hittills har Helen fått dra det tunga lasset. Men snart är det min tur att vara hemma. Det ska bli skönt att få investera i familjen det kommande halvåret, och sen blir det ju utdelning i jobbet när man kommer tillbaka.

Nytt förband

Och när Tomas återvänder gör han det som kapten. Under examensceremonin befordrades eleverna till kaptener av sina hemmaförband.

­– Dessutom kommer jag till ett nytt förband när jag återvänder. Då har jag bytt till Helikopterflottiljen på Malmen i Linköping, berättade Tomas Vestman.

Men det är då det. För tillfället får armén stå tillbaka ett halvår.

Nu tar Aron befälet.