Premiär för den beridna vaktparaden

Den beridna vaktparaden är, liksom tussilagon, ett säkert vårtecknen och tillika en stor turistattraktion. Onsdagen den 24 april drar årets säsong igång med pompa och ståt.

Skimlarna sticker ut i den beridna vaktparaden, som passerar Stockholms gator från april till september. Arkivbild. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906. Varje år genomförs cirka 40 beridna vaktparader mellan april och september och i paraden finns både hästar, soldater, officerare och militärmusiker. För första gången sedan värnplikten återinfördes 2018 deltar också värnpliktiga soldater i den beridna vaktparaden.

I år bjuds det enligt tradition på ett nytt musikaliskt och figurativt program där musikerna i Livgardets dragonmusikkår framför låtar som Stolta stad, Fehrbelliner reitermarsch och Kreutzritter. Vid slottet genomförs ett figurativt program till häst till bland annat tonerna av Sakta vi gå genom stan. Utmarsch sker till Altdeutscher fanfarenmarsch.

Vid premiären för den beridna vaktparaden onsdagen den 24 april är hålltiderna:

Klockan 11.35 rider man ut från kavallerikasern på Lidingövägen 28.

Klockan 11.45 passerar paraden Stureplan.

Klockan 12.15 når vaktparaden slottet där vaktavlösningsceremonin med musikaliskt program genomförs fram till klockan 13.15.

Se komplett marschväg och datum för årets parader här.