Lockande jägartjänst i Arvidsjaur

Under tre dagar denna vecka genomförs kompletterande prövning för de som tagits ut till värnpliktsutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.
– Vi genomför några kompletterande fysiska tester och en intervju med var och en. Men inte minst viktigt är att de får träffa sina blivande kamrater och får information om utbildningen, berättar major Håkan Jorsell, genomförandechef vid jägarbataljonen.

Framtidens jägarsoldater på väg in, under tre dagar genomförs kompletterande prövning för de som tagits ut till värnpliktsutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Här konditionstest  tre kilometer löpning.
Framtidens jägarsoldater på väg in, under tre dagar genomförs kompletterande prövning för de som tagits ut till värnpliktsutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Här konditionstest  tre kilometer löpning.
Framtidens jägarsoldater på väg, under tre dagar genomförs kompletterande prövning för de som tagits ut till värnpliktsutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. Här konditionstest tre kilometer löpning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Håkan Jorsell i samtal med kollegan Johan Eriksson som ansvarade för testerna i simhallen. I bakgrunden syns Joakim Lundström från Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.
Major Håkan Jorsell i samtal med kollegan Johan Eriksson som ansvarade för testerna i simhallen. I bakgrunden syns Joakim Lundström från Rekryteringsmyndigheten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Livräddning i vatten.
Livräddning i vatten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Firningstest från hög höjd.
Firningstest från hög höjd. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Ska man göra värnplikten ska man göra det på riktigt” säger Olle Windahl från Motala.
”Ska man göra värnplikten ska man göra det på riktigt” säger Olle Windahl från Motala. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Styrketest, rygghäng.
Styrketest, rygghäng. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Hedvig Dahlberg, Norsjö, en av åtta tjejer som är på plats för kompletterande prövning.
Hedvig Dahlberg, Norsjö, en av åtta tjejer som är på plats för kompletterande prövning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Simning 200 meter i motoroverall.
Simning 200 meter i motoroverall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
André Zellén och Karl Gustav Gérnyi.
Karl Gustav Gérnyi och André Zellén. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
De som tas ut till grundutbildning får med sig ett par marschkängor hem som de kan börja ”gå in” innan inryckningen, här genomförs utprovning av kängor.
De som tas ut till grundutbildning får med sig ett par marschkängor hem som de ska börja ”gå in” innan inryckningen, här genomförs utprovning av kängor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Styrketest, step up med ryggsäck som väger 20 kilo.
Styrketest, step up med ryggsäck som väger 20 kilo. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Information om grundutbildning vid jägarbataljonen i en fullsatt filmsal.
Information om grundutbildning vid jägarbataljonen i en fullsatt filmsal. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Kompletterande prövning genomförs under tre dagar och innefattar tre kilometer löpning, simprov och livräddning i vatten, firningstest, styrketester och intervju.
– Det här är en viktig kontrollstation för oss och Rekryteringsmyndigheten, så vi får se att uttagningarna blivit rätt. Men framförallt är det här till för individerna själva, de får svar på sin fysiska status inför utbildningen som startar om två månader, fortsätter Håkan Jorsell.

– Att de får komma hit och få se var de ska vistas under närmare ett år gör också att spänningar inför inryckningen och grundutbildningen släpper och många frågetecken kan rätas ut. De får också träffa de blivande kamraterna som de ska bo och leva med under utbildningen, säger Jorsell.

Totalt är det 180 individer som testas i år, de är efter mönstringen uttagna till jägarsoldat eller jägarförstärkningssoldat och tillhör den tiondel i sin åldersklass med de bästa testvärdena.
– Vi har nog aldrig haft så många som 180 som deltagit i kompletterande prövning, och vi kunde ha testat fler men kan inte ta emot hur många som helst. Vi ska utbilda cirka 150 rekryter under 2019-2020 och erfarenhetsmässigt brukar cirka 20-30 falla bort under testerna. De blir dock inte diskvalificerade från Försvarsmakten på något sätt utan kan få göra sin värnplikt vid något annat förband, fortsätter Jorsell.

”Ska man göra värnplikten ska man göra det på riktigt”

En av de 180 som är på plats i Arvidsjaur för kompletterande prövning är Olle Windahl från Motala. Under onsdagen gjorde Olle löptestet, styrketestet och firningsprovet.
– Jag tycker det har känts bra, jag har inte haft några problem med testerna idag. Jag vet att jag är fysiskt stark och har tränat mycket, så jag tror det kommer att passa mig bra att göra grundutbildning här på jägarbataljonen Sedan tycker jag att om ska man göra värnplikten ska man göra det på riktigt. Jag tror att vi som är här vill testa den tuffaste utbildningen, vi vill utmana oss själva.

Hedvig Dahlberg, Norsjö, en av åtta tjejer som är på plats för kompletterande prövning. Hedvig tävlar i Enduro, en sport som kräver att man är mycket vältränad och har stor uthållighet.
– När jag mönstrade visade det sig att jag hade så bra värden så att jag kunde söka jägartjänst, så jag gjorde det. Min pappa gjorde värnplikten som jägarsoldat här i Arvidsjaur på 80-talet så det skulle vara kul om jag också fick chansen. Det skulle vara kul att få visa att man kan klara det som tjej men jag förstår att det är tufft, man får göra sitt bästa och sedan får man se om det räcker, säger Hedvig Dahlberg.

Bataljonen kraftsamlar för framtiden

Att genomföra kompletterande prövning är en också en stor uppgift för hela jägarbataljonen, det är en stor logistisk operation där i princip all personal deltar, från bataljonsledningen ner till inneliggande rekryter.
– Vi går ”all-in” den här veckan. Jägarbataljonens grundstenar består av individer så det är med de här ungdomarna vi ska bygga bataljonens framtid, säger Håkan Jorsell.

André Zellén och Karl Gustav Gérnyi är rekryter ur inneliggande utbildningsomgång 2018-2019.
– Vi är så kallade tätchefer, vi har hand om varsin tät som vi ska hålla ordning på under testdagarna, vi ska se till att dom är på rätt plats i rätt tid med rätt utrustning. Vi ska också peppa dom,  svara på frågor om utbildningen och berätta om livet här på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Man kan säga att vi fungerar lite som mentorer, berättar André Zellén.

Officersutbildning väntar

André och Karl Gustav är snart färdiga med sin grundutbildning, de muckar fredag den 3 maj. Men det blir egentligen ingen muck då de tillsammans med ett femtontal andra inleder den 10 veckor långa FOK:en, Förberedande officerskurs som är just en förberedande kurs inför den kommande officersutbildningen. Både André och Karl Gustav har sökt officersprogrammet som startar till hösten på militärhögskolan Karlberg.
– FOK:en ska bli jätteroligt och en bra förberedelse inför officersprogrammet som startar i höst, det känns inspirerande att vi ska gå vidare, säger Karl Gustav Gérnyi.