Jägar- och förstärkningssoldater från Arméns jägarbataljon genomför bestigning av Kebnekaise som en del i deras grundläggande bergsutbildning. Med fasta rep tar de sig upp för Halspasset för att senare ta sig över Nordtoppen mot Sydtoppen.
Under hösten 2021 återetablerades Norrlands dragonregemente, K 4, i Arvidsjaur. K 4 - små enheter - svåra förhållanden - stor effekt! Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Jägargrupp från Arméns jägarbataljon framrycker med tung packning.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Jägar- och förstärkningssoldater, som genomför grundläggande fjällutbildning vid Arméns Jägarbataljon, skidar från Kebnekaise fjällstation till Nikkaloukta. Det är tidig morgon och soldaterna har genomfört kort nattvila (sömn) i snögrop.
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Jägargruppchef och signalist vid kort paus.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Repelering under klätterutbildning på klippan Kaipak vid Kebnekaise. Blivande jägar- och förstärningssoldater ur Arméns Jägarbataljon genomför grundläggande fjällutbildning i närheten av Kebnekaise. Grundläggande klättring med fasta rep är en del av utbildningen.
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Jägarsoldat under kort paus.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Armens jägarbataljon genomför övningar i Kablafjällen norr om Kvikkjokk.
Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Jägar- och förstärkningssoldater, som genomför grundläggande fjällutbildning vid Arméns Jägarbataljon, skidar över sjön Láddjujávri på sin väg från Kebnekaise fjällstation till Nikkaloukta. Det är tidig morgon och soldaterna har genomfört kort nattvila (sömn) i snögrop.
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
En jägarskvadron ur Arméns Jägarbataljon  har precis anlänt till Gotland och förbereder sig för att genomföra uppgifter på ön.

Arméns Jägarbataljon genomför krigsförbandsövning (KFÖ) på Gotland. Scenariot är att en fiende har intagit Visby flygplats och även landsatt trupp på ön. Tack vare goda underrättelser finns redan en jägarskvadron från Arméns jägarbataljon på plats och övervakar och rapporterar det som sker, beredda nedkämpa högvärdiga mål på order. Övningen har momentvis vissa kopplingar till arméövningen som samtidigt pågår i södra Sverige (AÖ15) samt flygvapenövningen, men i stort är det helt frikopplade övningar.
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Prickskyttepar i eldställning.
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Norrlands dragonregemente är ett av Sveriges nya regementen, men med en lång och anrik historia. Förbandet kan agera och verka i alla Sveriges miljöer, där krigsförmågan i den subarktiska miljön är kärnan och specialiteten.

Regementets finns i Arvidsjaur, vars ödemarksmiljöer och närhet till fjällen ger svåra och utmanande förhållanden för våra soldater att träna i. Denna förmåga att arbeta i de mest utmanande och varierande miljöerna ger soldaterna en god grund även för internationell tjänst, vilket förbandet återkommande genomför.

Förbandet är arméchefens resurs för att åstadkomma operativa och taktiska effekter på djupet av motståndarens gruppering eller av motståndaren behärskat området.

Genom att leda in indirekt eld eller flyg tillsammans med den egna stridsförmågan kan förbandet bekämpa och störa motståndarens vitala funktioner. Förbandets inhämtningsförmåga säkerställer att detaljerad och korrekt information når våra beslutsfattare. 

Norrlands dragonregemente - K 4
Fakta Norrlands dragonregemente - K 4
  • Förkortning: K 4
  • Ort: Arvidsjaur
  • Personal: 230