Försvarsmakten prisad på 112-galan

SOS Alarm delar årligen ut 112-priset som uppmärksammar aktörer, vanligtvis inom alarmeringstjänsten, och synliggör specifika händelser där samverkan har varit avgörande för insatsens utfall. I år gick priset till Försvarsmakten, Polisen och Missing People för insatsen vid sökandet efter 12-årige Dante i Falkenberg.

På 112-dagen representerades Försvarsmakten av Anders Svensson, chef Lv 6, Kjell-Anders Johansson, chef 45:e Hemvärnsbataljonen och Daniel Lönnqvist som tjänstgjorde som militär insatschef. Foto: SOS Alarm
112-priset tilldelades Försvarsmakten, Polisen och Missing People för insatsen vid sökandet efter 12-årige Dante i Falkenberg. Foto: SOS Alarm

Kjell-Anders Johansson, bataljonschef på 45:e hemvärnsbataljonen var en av tre representanter från Försvarsmakten som deltog vid 112-dagen den 11 februari på Münchenbryggeriet i Stockholm där priset delades ut.

– Det känns hedrande att få det här priset. Det är ju ett slags erkännande för att vi ställer upp på frivillig basis vid eftersök och annat stöd till samhället.

Kjell- Anders Johansson minns mycket väl de här novemberdagarna när Dante försvann.

– Halv två på natten kom larmet från polisen att de behövde stöd från ett hundratal soldater och åtta mc-ordonnanser. Jag skickade ut sms och ringde och samlade mina hemvärnssoldater. När vi dessutom hade fått förstärkning bland annat från Halmstad garnison och de anställda där kunde vi ställa upp med 280 personer. Jag utsåg även den militära insatschefen, Daniel Lönnqvist, som även han deltog vid prisutdelningen på 112-dagen. 

Som insatschef ledde Daniel Lönnqvist arbetet, samverkade med polisen och fördelade uppgifter till hemvärnssoldaterna och den personal som deltog från FMTS, LV 6 och 4:e sjöstridsflottiljen.

– Hela insatsen präglade av stort hjärta och det känns fint att de uppmärksammat detta.

Under tre dagar pågick sökandet innan Dante tragiskt nog hittades död.

– Då gick luften ur en. Men det engagemang och den kämpaglöd hos alla som deltog i insatsen är ändå ett ljus i mörkret, säger Daniel Lönnqvist.