Markstridsskolan vässar förbanden inför arméövningen Northern Wind

Markstridsskolan fortsätter att vässa arméförbanden inför årets arméövning, Northern Wind. Senast var det 192:a mekaniserade bataljonen från Norrbottens regemente som tränade i ledningsträningsanläggningen i Skövde.

Ställföreträdande bataljonchefen Fredrik Ruuda och hans främre ledningsplats ledde och samordnade bataljonens strid från en mockup; en fullskalig modell av stridsledningspansarbandvagn 90.
Ställföreträdande bataljonchefen Fredrik Ruuda och hans främre ledningsplats ledde och samordnade bataljonens strid från en mockup; en fullskalig modell av stridsledningspansarbandvagn 90.
Ställföreträdande bataljonchefen Fredrik Ruuda och hans främre ledningsplats ledde och samordnade bataljonens strid från en mockup; en fullskalig modell av stridsledningspansarbandvagn 90. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Tommy Sjödén tog vara på möjligheten att följa träningen av en av sina bataljoner på Tredje brigaden.
Överstelöjtnant Tommy Sjödén tog vara på möjligheten att följa träningen av en av sina bataljoner på Tredje brigaden. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten
Kapten Robert Cornelius, till vardags kompanichef på 192:a mekaniserade bataljonen på I 19, stridsledde sitt kompani under övningen i ledningsträningsanläggningen (LTA).
Kapten Robert Cornelius, till vardags kompanichef på 192:a mekaniserade bataljonen på I 19, stridsledde sitt kompani under övningen i ledningsträningsanläggningen (LTA). Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten

Bland kollegorna i den stora spelsalen satt kapten Robert Cornelius, till vardags kompanichef på 192:a mekaniserade bataljonen, och stridsledde sitt kompani enligt bataljonschefens stridsplan och order.

Hans rapporter togs emot av ställföreträdande bataljonchefen Fredrik Ruuda och hans främre ledningsplats, L2, som ledde och samordnade bataljonens strid mot den anfallande fienden som hade landstigit i Hjo.

Följde träningen

Den främre ledningsplatsen återfanns i verkligheten i en angränsande lokal och hade formen av en mockup; en på insidan fullskalig modell av stridsledningspansarbandvagn 90. Dit hade även överstelöjtnant Tommy Sjödén anslutit, ställföreträdande chef på såväl Markstridsskolan som Tredje brigaden. Han tog självklart vara på möjligheten att följa upp träningen av en av sina bataljoner på Tredje brigaden.

­– Bataljonen har skött sig bra under veckan, säger Tommy Sjödén.

192:a mekaniserade bataljonen anlände till Skövde under helgen och övningen avslutades under onsdagsförmiddagen då slutvärderingen genomfördes.

Examen

– Northern Wind blir examen för bataljonen då de även genomför krigsförbandsövning, KFÖ, med hela förbandet, då även plikt- och deltidssoldater kallas in. Men innan dess ska man genomföra ytterligare två förbandsövningar med bataljonen i Norrbotten för att samträna den i fält, förklarade Tommy Sjödén.

Northern Wind kommer att genomföras i övre Norrland under veckorna tolv och tretton och ska i sin tur – med sitt brigadfokus – ses som ytterligare ett steg på träningstrappan för tredje brigaden mot nästa års Försvarsmaktsövning Aurora 20.