”Fantastiskt engagemang”

Samtliga hemvärnsbataljoner i norra Sverige hjälper till med brandbekämpning

Det brinner i skog och mark över en stor del av landet och räddningstjänsten har begärt stöd av Försvarsmakten. I norr bidrar Försvarsmakten bland annat med hemvärnspersonal och fordon.

Släckningsarbete i Vidsel, Älvsbyns kommun.
Släckningsarbete i Vidsel, Älvsbyns kommun.
Norrbottensbataljonen deltar i släckningsarbetet i Vidsel, Älvsbyns kommun. Foto: Elisabeth Johansson/Försvarsmakten
Det brinner i skog och mark över en stor del av landet och räddningstjänsten har begärt stöd av Försvarsmakten. Vy över Ragunda med branden i bakgrunden.
Det brinner i skog och mark över en stor del av landet och räddningstjänsten har begärt stöd av Försvarsmakten. Vy över Ragunda med branden i bakgrunden. Foto: Olof Sjödin/Försvarsmakten
Ångermanlandsbataljonen hade precis avslutat en 10 dagar lång insats i Sollefteå när de fick rycka ut igen. Bilden visar släckningsarbete i Brattsjö.
Ångermanlandsbataljonen hade precis avslutat en 10 dagar lång insats i Sollefteå när de fick rycka ut igen. Bilden visar släckningsarbete i Brattsjö. Foto: Hans Pahlin/Försvarsmakten
Norrbottensbataljonen har deltagit i släckningsarbete på flera platser i Norrbotten. Här en bild från Jokkmokk.
Norrbottensbataljonen har deltagit i släckningsarbete på flera platser i Norrbotten. Här en bild från Jokkmokk. Foto: Lars Gyllenhaal/Försvarsmakten

Det finns sju hemvärnsbataljoner i norra Sverige. Samtliga har i olika omfattning varit engagerade i att bekämpa bränderna. Under fredagsförmiddagen deltar mer än 200 hemvärnssoldater i regionen i släckningsarbetet, på tio olika platser från Jokkmokk i Norrbotten till Sveg i Jämtlands län.

Ett av de mest utsatta länen är Jämtland, där hemvärnets Fältjägarbataljon har jobbat hårt sedan bränderna började blossa upp.

Stor vilja att hjälpa till

Anders Sundin, som är chef för Fältjägarbataljonen, berättar att viljan att hjälpa till är stor.

Anders Sundin, chef för Fältjägargruppen.
- Det har varit ett fantastiskt engagemang från hemvärnspersonalen, både inom länet och från andra områden. Det är jättemånga som har hört av sig och vill komma hit och hjälpa till, säger Anders Sundin som är chef för Fältjägargruppen. Foto: Paulina Selling/Försvarsmakten

– Det har varit ett fantastiskt engagemang från hemvärnspersonalen, både inom länet och från andra områden. Det är jättemånga som har hört av sig och vill komma hit och hjälpa till. Förutom egen personal från Fältjägarbataljonen, har vi hjälp av både Medelpads- och Ångermanlandsbataljonen. Vi har också stabsassistenter från Upplands- och Taeliehusbataljonen och kockar från Dalarna, Blekinge och Kronoberg.

– Det här visar på hemvärnets styrkor; vi är snabbt på plats, vi har en organisation och utrustning som behövs i svåra situationer i samhället. Vi har också en uthållighet över tid, fortsätter Anders.

Denna uthållighet kommer att sättas på prov nu eftersom räddningstjänsten bedömer att släckningsarbetet kommer att pågå åtminstone en vecka till på flera platser.

För att behålla orken, eller stridsvärdet som det kallas i Försvarsmakten, är det viktigt att de grundläggande behoven av dryck, mat och vila uppfylls.

I Hammarstrand finns en militär kokgrupp som lagar 300 portioner tre gånger om dagen till all personal som deltar i släckningsarbetet. Förutom räddningstjänsten och hemvärnet är det även civila frivilliga som hjälper till. Fast anställd personal inom Försvarsmakten hör också av sig och vill bidra.

– När det är en kris måste man arbeta tillsammans i samhället, och här visar vi att det fungerar, säger Anders innan han rusar vidare för att kontrollera läget i Sveg.