Ny rikshemvärnschef

Överste Stefan Sandborg har utsetts som ny rikshemvärnschef och befordras därmed till generalmajor. Han efterträder Roland Ekenberg som haft befattningen i tretton år. Stefan Sandborg tillträder den 1 september.

Från och med den 1 september är Stefan Sandborg ny rikshemvärnschef. Foto: Lukas Norrsell/Försvarsmakten
Roland Ekenberg går i pension efter 13 år som rikshemvärnschef. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten

Vem är Stefan Sandborg?
– Jag är 48 år, ursprungligen från Linköping, men bor nu i Järfälla utanför Stockholm. Jag är gift med Caroline och har en dotter som är 15 år och en son som är 11 år. Jag började min militära bana på Livgrenadjärregementet i Linköping fram tills det lades ner. Därefter har jag jobbat bland annat på Livgardet, Högkvarteret, på P4 som brigadchef och sedan årsskiftet på Rikshemvärnsavdelningen där jag trivs väldigt bra.

Vad ser du fram emot?
– Först och främst vill jag säga att jag är stolt och glad över att jag fått den här befattningen. Jag ser fram emot att fortsätta den utveckling av hemvärnet som Roland Ekenberg har drivit under sin tid som chef.

Vad ser du som största utmaningen?
– Högsta prioritet är definitivt personalförsörjningen - att rekrytera och bibehålla personal över hela riket.

Har du något att säga om den avgående chefen?
– Min företrädare har gjort ett suveränt arbete, han är en otrolig förebild och inspirationskälla för mig i min nya roll.

Nå, Roland Ekenberg, hur vill du sammanfatta din tid som rikshemvärnschef?
– Det har varit en fantastisk tid och hemvärnet har reformerats ordentligt. Hemvärnet har nu en förbandstruktur, medelåldern har sjunkit från 60 till 40 år, vi har ny utrustning, i princip full personaluppfyllnad och utgör nu hälften av Försvarsmaktens krigsförband.

Har du några råd eller kloka ord till din efterträdare?
– Nja, jag ska istället gratulera till ett skojigt jobb. Han kommer att få umgås med kunniga och engagerade människor. Eftersom han redan nu är på Rikshemvärnsavdelningen får han en överlämningsperiod som är få förunnat.

Vad ska Roland Ekenberg göra nu?
– Jag går i pension. Jag har ju haft ett jobb som pågår även under veckosluten så jag har en stor tidsskuld hemmavid och visst fastighetsunderhåll att göra. Jag har också många fritidsintressen och en bok att skriva.