Årets första beridna vaktparad

Idag genomförs årets första beridna vaktparad - ett säkert vårtecken för många. Livgardets livbataljon är det förband som ansvarar för alla de beridna paraderna och på Kavallerikasern i centrala Stockholm pågår förberedelserna för fullt.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Klockan är 08.00 och Kavallerikasern sjuder av verksamhet. Soldater och musiker genomför alla nödvändiga förberedelser inför dagens arbetsuppgifter, att genomföra 2018 års första beridna högvaktsavlösning med vaktparad.

– Vi genomför en mängd förberedelser. Personalen behöver fördelas, vissa hästar måste ridas innan för att värmas upp, stallet behöver tas om hand precis som alla dagar på året, säger ryttmästaren major Hans Brantås.

Alla som deltar vid premiären har övat innan, både den här och förra veckan. Både hästar och soldater behöver fräscha upp sina kunskaper och få miljöträning. Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906.

I år bjuds det enligt tradition på ett nytt musikaliskt och figurativt program där musikerna i Livgardets dragonmusikkår - Sveriges enda beridna musikkår - framför gamla hitlåtar som Gardeshusaren, Drottningholmsmusiken och ett verk av självaste Fredrik den store av Preussen. Dessutom kommer svensk musik av bland annat Monica Zetterlund, Björn Skifs och Peps Persson att framföras på yttre borggården.

– Något som också är lite speciellt är att vi har rekryter, de som just nu genomför sin grundutbildning med idag och för första gången får komma ut i hetluften på riktigt. Rekryterna har nyligen genomfört sin ridutbildning och kommer rida hästarna tillbaka till Kavallerikasern, säger Hans Brantås.

Under förmiddagen görs den sista putsningen av paraduniformen innan alla byter om och soldater, officerare och militärmusiker ställer upp med hästarna på kaserngården för en sista repetition. Vaktstyrkan från Livbataljonen och musikerna från Livgardets dragonmusikkår rider från Kavallerikasern klockan 11.35. De rider längs Lidingövägen – Stureplan – Nybroplan – Hamngatan – Regeringsgatan - Gustav Adolfs torg – Norrbro – Skeppsbron – Slottsbacken – Yttre borggården.

Varje år genomförs cirka 40 beridna vaktparader mellan april och september och det också just att de bara genomförs på sommarhalvåret som många anser det vara ett säkert vårtecken.

– Det är ett vårtecken för många Stockholmare och även för oss soldater och officerare. Man känner att nu börjar säsongen när vakten nu står uppställd på kaserngården och träden börjar bli gröna, säger Hans Brantås.