Svensk general – ny chef över Minusmas sektor väst

Den svenska brigadgeneralen Stefan Andersson blir Minusmas nye chef för västra sektorn i den FN-ledda insatsen i Mali.
– Jag tar nu befälet över sektor väst. Jag är stolt över att överta uppgifterna och ansvaret att leda sektorn, säger brigadgeneral Stefan Andersson under sitt tal på överlämningsceremonin.

Stefan Andersson tog befälet över sektor väst under en överlämningsceremoni i Mali. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten
"Jag är stolt över att vara en liten del i ett större sammanhang och stolt över att få bidra till fredsprocessen", sa Stefan Andersson under sitt tal. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten

På den nybyggda flaggplan vid sektorns högkvarter i Timbuktu står fanvakt från Burkina Faso, gäster samt högkvarterets personal uppställda för att beskåda överlämningen. Skuggorna på marken flyttar sig snabbt i takt med att solen stiger mot zenit. Plötsligt kommer ett kommando på franska och fanvakten går snabbt upp i givakt samtidigt som musik börjar spelas.

Tillsammans går brigadgeneral Andersson fram med sin företrädare för sektorn, brigadgeneral Kegnon och Minusmas högsta militära chef Jean-Paul Deconinck. Media samlas snabbt framför dem för att dokumentera deras tal.

– Jag är stolt över att vara en liten del i ett större sammanhang och stolt över att få bidra till fredsprocessen. Vi ska alla känna denna stolthet att få vara en del av det viktiga arbetet. Säkerheten och utvecklingsarbetet är sammankopplat och vi som soldater, i alla nivåer, måste använda all vår kunskap, förmåga och mod för att tillhandahålla säkerhet samt militär effekt, säger Stefan Andersson till styrkan.

Stefan Andersson kommer vara sektorchef över en av de tre sektorer som delar upp FN:s stabiliseringsinsats i Mali under ett år framöver.

– Sist vill jag tacka brigadgeneralen Kegnon för en bra överlämning – och jag önskar dig en säker resa tillbaka till Togo, avslutar Stefan Andersson sitt tal.