Välkomna hem, Maliveteraner

StämningsfullT hemkomstmottagande efter  föredömlig insats

Efter sex månader omgivna av sand och hetta, står personalen från Mali06 åter på snötäckt norrländsk mark.

För de soldater som under ett halvår utfört skarp uppgift under hårda omständigheter, var hemkomsten efterlängtad och välförtjänt. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Kyrkmarschen gick från Arméns jägarbataljon genom Arvidsjaurs centrum, förbi kommunhuset och vidare till kyrkan och julvesper. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Stämningsfull marsch mot Arvidsjaurs kyrka. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Kontingentchef, överstelöjtnant Teddy Larsson medaljeras av armétaktisk chef, brigadgeneral Fredrik Ståhlberg. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Statssekreterare Mats Andersson riktade stort tack för en insats som han beskrev som ytterst viktig för Sverige och omvärlden. Foto: Christian Adelbo/Försvarsmakten
Chefen Norrbottens regemente, Mikael Frisell tackar personalen för en väl genomförd insats. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Soldaten Emil välkomnades av familjen. Lillasyster Linnea, flickvännen Elin, pappa Stefan och mamma Kicki. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Vicekorpral Per är mycket nöjd med insatsen i Afrika, men har saknat Sverige och vintern. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Förbandet tilldelades minnessköld från insatsen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Under morgonen marscherade den fackelburna kontingenten åtföljda av stolta anhöriga, från stallplan på Arméns jägarbataljon, förbi kommunhuset i centrum till Arvidsjaur kyrka för julvesper.

Efter detta genomfördes en fullsatt hemkomstceremoni i bataljonens idrottshall. De flera hundra anhöriga som samlats, fick med stolta ögon se sina kära soldater motta gratulationer och tacksamhet från armétaktisk chef, brigadgeneral Fredrik Ståhlberg.
– Välkomna hem efter ovärderliga insatser. Ni har aktivt genomfört insats som bidrar till stabilitet i andra länder och därtill även ökat tryggheten nationellt. Ni er ett föredöme för hela Försvarsmakten.

Ceremonin gästades även av företrädare för den svenska regeringen och riksdagen. Statssekreterare Mats Andersson riktade stort tack för en insats som han beskrev som ytterst viktig för Sverige och omvärlden.
– Det ni gjort i Mali gör avtryck som ljuder långt bortom Timbuktu, Bamako, Stockholm och Arméns Jägarbataljon. När statsministern träffar sina kollegor från Europa och övriga världen berättar de för honom om det värdefulla bidrag som det svenska förbandet tillför. Men det är inte till statsministern berömmet ska riktas, så det är med stolthet jag nu vidarebefordrar det till er.
– Regeringen, statsministern och hela Sverige tackar er för er stora insats.

Även Pyry Niemi och Birgitta Ohlsson, representanter från försvarsutskottet och utrikesutskottet var på plats för att tacka Malistyrkan och dess anhöriga.

För de soldater som under ett halvår utfört skarp uppgift under hårda omständigheter, var hemkomsten efterlängtad och välförtjänt.
– Det har varit en intressant och nyttig erfarenhet i en spännande omgivning. Det känns dock väldigt skönt att vara hemma. Borta bra, men Sverige bäst! Nu väntar vila och tid med anhöriga, men även uppladdning inför skidsäsongen, säger soldaten Per.

Soldaten Emil, som välkomnades av sin familj och flickvän, var nöjd med insatsen.
– Det har varit en spännande insats och vi fick verkligen möjligheten att göra skillnad och känna stöd och uppskattning från den lokala befolkningen.

– Vi är väldigt stolta för den insats Emil och hans kollegor har gjort, men det är så skönt att ha honom hemma. Nu kan vi äntligen efter sex månader återgå till vardagen, säger flickvännen Elin och mamma Kicki.

Efter utdelning av Försvarsmaktens medalj för internationella insatser, minnessköld samt diplom, upplöstes förbandet och soldater och officerare återgick till sina ordinarie förband och en välförtjänt julledighet.