Slutet närmar sig för Mali 06

Det är tidig morgon och det råder full aktivitet i hamnen. Vi är i ett samhälle i närheten av floden Niger och mitt i myllret rör sig några svenska soldater. De är på plats för att tala med folk och få en bild av läget i det område som förbandet Mali 06 verkar i.

Det är tidig förmiddag och svenskarna är på uppdrag i ett samhälle i närheten av floden Niger. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Barnen samlas vid en soldat som håller uppsikt mot en gata. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Den lösa sanden kan vara besvärlig. Ibland får soldaterna ta till spaden. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Chefen för Mali 06, överstelöjtnant Teddy Larsson (till vänster) går igenom färdrutten med en soldat. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
En Galt i full färd i det karga landskapet i Timbuktus närområde. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Ibland används den så kallade 6-hjulingen under patrullerna. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
De här glada barnen vill gärna bli fotograferade tillsammans med soldaterna. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
I samband med ett möte med den maliska militären går en specialistofficer igenom med en soldat hur säkerheten ska hanteras på platsen. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Det gäller att ha bra uppsikt runt omkring. Kikaren tas fram då och då för att spana ut över området. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Teddy Larsson åker då och då ut på patrull. I bakgrunden syns bataljonsförvaltaren som spanar ut över öknen. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
En man som vilar vid hamnen möter de svenska soldaterna med ett leende. Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten

– Orientering, ni har 45 minuter på er, säger gruppchefen i interngruppradion, varefter ett par soldater tillsammans med en militärtolk knackar på ett hus för att samverka med en person som bor där.

Det är inte speciellt lång tid kvar för Mali 06 innan det är dags för efterträdarna i nästa styrka Mali 07 att ta över. Men verksamheten fortsätter med full intensitet fram tills dess. Samtidigt planeras det inne på Camp Nobel för överlämningen till den avlösande styrkan som ska ta över i Mali i närtid.

– Vi ska göra en så bra överlämning som möjligt. Mali 07 ska få mycket goda förutsättningar att snabbt komma på banan. Överlämningen ska vara sömlös och vi kommer ha fortsatt operativt fokus, säger Mali 06:s chef överstelöjtnant Teddy Larsson.

"Farligt att bli för bekväm"

Dagens patrull skrider på enligt plan. Nyfikna barn kommer fram till soldaterna – en del vill bli fotograferade, andra vill bara hälsa. Och så finns det de som ber om att få något att äta – närmare bestämt kex.

Somliga vuxna svarar med ett leende när svenskarna säger god dag till dem, andra är något mer reserverade. Generellt verkar emellertid stämningen vara god där soldaterna rör sig denna förmiddag. Termometern närmar sig 40 grader och solen steker. Men även om situationen verkar lugn gäller det att vara på sin vakt.

– Det är viktigt att inte tappa fokus. Vi har varit i landet i flera månader nu, och som soldat och officer kan det vara farligt att bli för bekväm och tycka att man kan allt. Vi måste fram till dess att den sista personen ur Mali 06 roterar hem vara på tårna och inte slarva med säkerheten och skärpan.

Ensam gör styrkan ingen skillnad

Efter en stund är det dags att kliva in i fordonen och rulla vidare. Klockan närmar sig tio på förmiddagen och den svenska enheten ska vidare i jakten på underrättelse som kan bidra till medgång för FN-insatsen.

Teddy Larsson betonar att det svenska styrkebidraget på cirka 250 personer ska ses som en beståndsdel i Minusma:s (FN:s stabiliseringsinsats i Mali) totala förmåga. Ensam gör den svenska styrkan ingen stor skillnad.

– Nej, det är ju tillsammans med de andra som vi långsiktigt kan göra skillnad här i Mali, säger han.

Har förbandet gjort någon konkret nytta?

– Ja, vi har bidragit till att FN har fått en ökad lägesuppfattning i Timbuktu-regionen. Vi har även upptäckt företeelser i samhället som är överförbara i ett nationellt maliskt perspektiv. Vi svenskar har varit med och utvecklat FN:s förmåga till underrättelsetjänst, säger Teddy Larsson och lägger till:

– Dessutom har vi nog ökat förtroendet hos lokalbefolkningen för Minusma och det svenska militära bidraget.

Stafettpinnen lämnas snart över

Teddy Larsson tror att om FN inte var på plats i Mali skulle säkerhetssituationen snabbt försämras, vilket skulle kunna leda till en humanitär katastrof.

Vilka utmaningar står Mali 07 inför?

– De ska ta vid där vi slutar och de måste snabbt komma in i matchen för att inte vårt styrkebidrag ska tappa det operativa tempot. Det är viktigt!

Solen sänker sig över Camp Nobel och dagens patrull är över. Samtidigt pågår förberedelserna inför morgondagens uppdrag.

– Mali 06 kör hela vägen in i kaklet, avslutar Teddy Larsson med ett leende.