Många tar anställning efter utbildningen på Livgardet

I fredags muckade 126 rekryter efter att ha genomfört sin grundutbildning på Livgardet. Och många av dem väljer nu att stanna kvar och ta en anställning på Livgardet.
– Jag är otroligt nöjd, säger Jonas Landqvist, kompanichef. Det är också väldigt bra jobbat av våra instruktörer. Vi vill att det här ska vara den bästa grundutbildningen i Sverige.

Muck på Livgardet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Axel Åsén gör i ordning för att återlämna sin utrustning och ser fram emot sin nya anställning på 13:e säkerhetsbataljonen. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Av 126 personer så har 96 stycken valt att ta en heltids- eller deltidsanställning vid 12:e motoriseradeskyttebataljonen som är håller i grundutbildningen på Livgardet. I nio till elva månader har Livgardet utbildat rekryterna till skyttesoldater, stridsfordonsförare, signalister, gruppchefer och flera andra befattningar. Axel Åsén har utbildat sig till gruppchef på robottroppen, en understödsgrupp vars uppgift är att slå ut fientliga fordon. 

– Att vara gruppchef har varit ganska tufft ibland. Det har funnits upp och nergångar men ändå varit väldigt roligt. Vi på robottroppen jobbar mer självständigt eftersom vi är en understödsgrupp. Vi är ofta längre ifrån resten av kompaniet så då måste man verkligen ligga på topp och hålla sig alert så att jag kan ta rätt beslut, säger han. 

Under våren var rekryterna på Gotland tillsammans med heltidsanställd personal från 12:e motoriserade skyttebataljonen och övade till stor del strid med skarp ammunition. Det blev även en tur ner till Skåne under övningen Våreld, som samlade en stor del av arméns förband för att öva tillsammans. Cirka 3000 personer deltog från 13 olika förband. För rekryterna blev detta slutövningen under utbildningen, där allt de lärt sig under året sattes på prov.

Förra veckan stod vård på schemat. All materiel rekryterna använt under utbildningen måste nu rengöras och lämnas tillbaka. Den sista timmen användes till att dela ut diplom och medaljer. Cheferna höll även ett sista tal. Sedan gick de en sista marsch som rekryter, från kasernområdet, ut genom vakten där några av rekryternas anhöriga väntade ivrigt. Utanför grindarna ropade kompanichefen ut "halt" och "vänster om". När rekryterna vänt sig mot sina anhöriga kom det sista kommandot: "höger vänster om, muck". Rekryterna är nu klara med sin grundutbildning. Men för många av dem påbörjas en karriär i Försvarsmakten redan på måndag.

– Nu är det full fart framåt mot nästa inryck. Vi har dragit massor av erfarenheter som vi ska ta med oss. Allt från hur vi ska ge bättre information innan inrycket till vad som händer efter grundutbildningen, berättar Jonas Landqvist.

* Ordet MUCK är en förkortning som står för "Militär utryckning, civil klädsel".