Ny brobandvagn provkörs i Eksjö

Personal ur Försvarets materielverk, FMV, med Anders Carell i spetsen besökte under en dag Fältarbetsskolan i Eksjö för att titta närmare på leveransutbildningen av det nya systemet Brobandvagn 120.
– Här fungerar samarbetet mellan leverantörer och brukare bra, sa Anders Carell, chef system- och produktionsledningen för arméförbanden vid FMV.

Anders Carell, chef system- och produktionsledningen för arméförbanden vid Försvarets materielverk, fick en demonstration av funktionerna i brobandvagn 120. Foto: Peter Feurst/Försvarsmakten
Brobandvagn 120 lägger en 26 meter lång anfallsbro på fem minuter. Foto: Peter Feurst/Försvarsmakten
Anders Carell i samtal med Fältarbetsskolans försöksledare Göran Salomonsson. Foto: Peter Feurst/Försvarsmakten

Brobandvagn 120 är ett nytt system bestående av broläggare, broar, transportfordon, simulatorer, med mera. I praktiken är det ett chassi från stridsvagn 121, som kan bära och lägga färdiga anfallsbroar på 14 alternativt 26 meter över vattendrag och andra hinder.

Överlämnas under 2017

Systemet utprovas av Fältarbetsskolan vid Göta ingenjörregemente och ska enligt planerna överlämnas till regementet senare i år.

– Överlämningsfasen är jätteviktig, det finns alltid detaljer att bevaka. Vi vill säkra att man inte tappar fokus när de centrala delarna levererats, så att vi fullföljer med ett komplett system, sa Anders Carell.

FMVs projektgrupp informerades under besöket om hur framtagning av system och utbildning fortlöper. Fältarbetsskolan driver nu, med stöd av den tyska leverantören Krauss-Maffei Wegmann, KMV, en pågående leverantörsutbildning och startar den första kursen för besättningar i nästa år.

26 meter bro på fem minuter

Besökarna fick träffa en besättning för brobandvagnen och tekniker från leverantören. De fick också se en brobandvagn lägga en 26 meter lång anfallsbro, vilket i skarpt läge ska genomföras på cirka fem minuter.
– Det är nyttigt att träffa brukare på alla nivåer och se hur informationsutbytet mellan brukare och leverantörer fungerar. Här finns ett bra samarbete mellan FMV, Ing 2 och KMW, konstaterade en nöjd Anders Carell.