De hoppas på en framtid i Försvarsmakten

På Kavallerikasern provade nyfikna tjejer stridsutrustning och pratade grundutbildning under en informationskväll förra veckan. Eventet riktade sig speciellt till kvinnor som är intresserade av Försvarsmakten.
– Vi vill rekrytera fler tjejer till Livgardet. Då måste vi aktivt arbeta för det, även när det gäller våra evenemang, säger Elsa Karlsson, rekryteringskoordinator på Livgardet.

Fanny Wik provar Kroppsskydd 12. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Zanna Zielfeldt och Fanny Wik har funderat länge på att genomföra grundutbildningen. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Rekryteringskoordinatorn Elsa Karlsson informerar deltagarna. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Platserna fylldes snabbt när informationen om eventet gick ut. Och när stolarna fylldes och kvällen drog igång fanns många frågor att besvara: Hur är det egentligen att göra grundutbildningen, vad är det för intagningsprover, hur fungerar det med utlandstjänst, hur söker jag, och framförallt - hur är det att som tjej arbeta i försvaret?

– Jag har funderat ganska länge på att göra grundutbildningen, berättar Fanny Wik, 19 år.

Hennes kompis, Zanna Zielfeldt, har blivit meddragen till eventet, men hon håller med.

– Jag har länge varit intresserad av Försvarsmakten, men det är inget jag pratat särskilt mycket om. Nu känner jag mig extra peppad av att se alla kvinnliga soldater och officerare som är här och berättar.

Syftet med att bjuda in till en informationskväll för just för kvinnor är tydligt. Försvarsmakten behöver fler kvinnor. Dels för att nå en bredare rekryteringsmålgrupp men också för att öka den operativa förmågan.

– För att Livgardet ska kunna rekrytera fler kvinnor måste vi försöka hitta nya vägar att nå fram, berättar rekryteringskoordinatorn Elsa Karlsson. Det här är en del av ett antal insatser vi gör för att nå ut till grupper vi i vanliga fall har svårt att nå.

Och grupper som är svåra att nå finns på plats. Här finns kvinnor från 18 till 50 och alla är på olika sätt intresserade av en framtid i Försvarsmakten.

De soldater och officerare som är med under kvällen berättar om grundutbildningen, det kvinnliga nätverket Noak och om de olika insatsförbanden som finns på Livgardet, men också om hur det varit att arbeta i Försvarsmakten, varför de började och varför de fortsatt.

Många av deltagarna provar utrustningen som finns på plats. Fanny Wik och Zanna Zielfeldt testar bland annat Kroppsskydd 12, en slags väst som ska skydda mot bland annat splitter från granater.

– Det här var riktigt coolt. Man känner att man får lite pondus, säger Zanna.

Fanny Wik håller med.
– Jag trodde den skulle vara jättetung, men det var inte alls så farligt, säger hon.