Jul på Livgardet - men nya enheten vilar aldrig

Livgardets nya enhet, Insats- och bevakningsavdelningen, är alltid bemannad oavsett jul eller andra högtider.
– De som jobbar här blir lite som en familj att umgås med under högtider, säger Peter Carlsson som är insatschef på enheten.

Varje vardagsmorgon står en inpasseringsvakt och kontrollerar behörighet och hälsar godmorgon till arbetande på Livgardet.
Varje vardagsmorgon står en inpasseringsvakt och kontrollerar behörighet och hälsar godmorgon till arbetande på Livgardet. Foto: Sebastian Blomqvist/Försvarsmakten
Peter Carlsson arbetar som gruppchef och insatschef i en av grupperna på Insats- och bevakningsavdelningen.
Peter Carlsson arbetar som gruppchef och insatschef i en av grupperna på Insats- och bevakningsavdelningen. Foto: Sebastian Blomqvist/Försvarsmakten

Mot årets slut går många på semester för att umgås med nära och kära, för att senare komma tillbaka till jobbet utvilade och redo för det nya året. Men för Insats- och bevakningsavdelningen på Livgardet, som bemannar vakten i Granhammar, finns det alltid en styrka som arbetar oavsett högtid och tillställning.

Insats- och bevakningsavdelningen är en relativt ny enhet som uppstod under sommaren det här året. Den stående arbetsuppgiften är att bemanna vakten, men de löser även uppgifter inom transportskydd för transporter runt om i landet. Med en fast styrka som byter av varandra behöver inte de övriga enheterna på Livgardet belastas av att arbeta i vakten. Istället får de mer tid till sina huvuduppgifter.

– Att få ny personal är något som har varit positivt och alla har kommit in i rutinerna relativt snabbt då de flesta har arbetat här tidigare, via sina tidigare enheter, säger Peter Carlsson, insatschef i vakten.

Peter Carlsson har jobbat på Livgardet inom bevakning och insats i drygt 4 år. Sammanlagt har det blivit sex högtider: både jul, påsk, nyår och midsommar.

– Jag är ingen som värdesätter högtider generellt. Förutom julen, julen vill jag helst vara ledig på, säger han.

Och för de som vill vara lediga kring högtider finns det också utrymme att komma med önskemål.

– Det fungerar bra att komma med synpunkter om ledighet, vi har inte stött på något större krångel hittills. I slutändan blir nog alla nöjda, säger Peter Carlsson.

Framtiden för insats och bevakningsavdelningen ser ljus och positiv ut enligt Peter, dock är han lite oroad över en viss personalomsättning som kan komma att ske mot höst- och vårterminerna.

– Det är synd ifall vi tappar bra personal till diverse utbildningar. Då får vi ett kompetenstapp inom avdelningen. Å andra sidan kan det alltid vara bra att få in nytt folk.