En ny del av försvaret tar form

18:e stridsgruppen börjar ta form och nästa år kommer ett slipat pansarskyttekompani etablera sig på Gotland. Soldaterna, som utbildas i Skövde och genomför befattningsutbildning för stridsfordon 90, är fyllda av förväntan och ser fram emot att få rulla vidare till ön.

– Det känns både viktigt och spännande att få återuppbygga försvaret på Gotland, säger soldaten och tillika gotlänningen Andrew Linnander.

Skaraborgs regemente, P 4, håller just nu på att utbilda soldater till 18 stridsgruppen, som nästa år ska etablera sig på Gotland. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Elin Ronander ser med spänning på framtiden och menar på att det är viktigt att stärka det svenska försvaret. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Kompaniets huvudfordon - stridsfordon 90 Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten

Omvärldsläget har förändrats och Gotland pekas numera ut som ett av flera strategiskt viktiga områden i Sverige. På dessa grunder beslutade överbefälhavaren Micael Bydén tidigare i år att försvaret ska förstärkas genom en ny stridsgrupp på ön.

18:e stridsgruppen sätts samman på Skaraborgs regemente, P 4, och soldaterna som är på plats avslutade nyligen sin grundläggande militärutbildning och är nu inne på sin befattningsutbildning för stridsfordon 90. Under veckorna lär sig förarna att manövrera sina fordon i olika miljöer och skyttarna lär sig att snabbt och effektivt bekämpa sina mål.

– Det finns en enorm potential hos soldaterna som just nu genomför utbildningen. De kommer att bli det enda insatsförbandet på den synnerligen strategiskt betydande ön, säger Patrik Bark, utbildningsansvarig, som är nöjd med vilka kunskaper soldaterna visar upp. 

Vill göra skillnad
Från och med mitten av nästa år kommer en del av stridsgruppen att vara redo att lösa sina uppgifter på ön. Då kommer de att bestå av det heltidsanställda pansarskyttekompani som är under utbildning nu. Ett stridsvagnskompani bestående av tidvis tjänstgörande soldater kommer också påbörja sin utbildning under 2017 för att sedan placeras på ön. Soldaten Andrew Linander tillhör de som sökt in som heltidsanställd och är mycket nöjd med vad utbildningen hittills har erbjudit och ser fram emot att få åka till Gotland.

– Det har alltid känts lockande att arbeta inom Försvarsmakten. Personligen tycker jag att det känns viktigt att arbeta med nationell säkerhet och det är häftigt att få vara med och bygga upp ett helt nytt förband, säger han.

Nästa år kommer fler att ges möjlighet att återuppbygga det svenska försvaret när rekryteringen för 18:e stridsgruppen fortskrider. Soldaten Elin Ronander kan intyga att en utbildning inom Försvarsmakten är både utmanande och otroligt givande.

– Jag sökte in till Försvarsmakten för att jag vill ha ett yrke där jag kan utmana mig själv göra skillnad för andra. Sen att få tillhöra den nya stridsgruppen på Gotland känns både spännande och viktigt, säger hon.