Tidvis tjänstgörande personal en viktig del i vårt försvar

Tystnaden vid Ravlunda skjutfält ersätts av ett mullrande när stridsvagnskompaniet, från Skaraborgs regemente, P 4, rullar framåt. I radion sprakar skjutledarens order och besättningarna gör sig redo för att avfyra mot målen som när som helst kan dyka upp. Kompaniet består av deltidssoldater och reservofficerare som just nu övar i Skåne.

Det kalla skjutfältet vid Ravlunda värmdes upp av ett flertal stridsvagnar från Skaraborgs regemente. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Det finns en god sammanhållning och hög kompetensen bland deltidssoldaterna och reservofficerarna. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Fredrik Ståhlberg, regementschef på Skaraborgs regemente, var på besök under övningen. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten

Det hörs och syns när 424:e stridsvagnskompaniet övar på eld och rörelse på Ravlunda skjutfält. Kontrollskjutningar efterföljs av skarpskjutning med understöd av indirekt eld och traditionell stridsvagnsvård och allt syftar till att kompaniet ska bibehålla sin goda kompetens och vara insatsberedda.

- Deltidssoldaterna och reservofficerarna fyller en otroligt viktig del i det svenska försvaret. Nästan alla som blivit inkallade har kommit och det är viktigt att de är här och övar, dels för sin egna kompentens men även för att förbandet ska fungera som helhet, säger övningsledaren Nils Rydman, som är mycket nöjd med vad kompaniet kan åstadkomma.

För många innebär tjänsten som tidvis tjänstgörande ett spännande avbrott från vardagen och för stridsvagnsskytten Peter Hedén, som annars studerar till civilingenjör, finns det även ett mervärde med att öva med sitt kompani.

- Jag genomförde lumpen 2008 på Skaraborgs regemente och är intresserad av att prova på livet i gröna kläder igen. Nu när jag är här känns det som att man bidrar med något, man gör något viktigt för samhället, säger han.

Han får medhåll från kollegan Adriam Isaksson, som genomförde grundläggande militär utbildning (GMU) för två år sedan och efter avslutad utbildning ville ha en fot kvar i Försvarsmakten, samtidigt som han fortsatte sin civila karriär.

- Det fungerar jättebra att kombinera mitt arbete som deltidssoldat med mitt civila yrke som industriarbetare. Här får jag träffa nya människor och får ett nytt perspektiv på vardagen, säger han.