De avlöser styrkan i Afghanistan

I slutet av november tar en ny styrka över ansvaret för insatsen i Afghanistan. Förra veckan genomfördes slutövningen, den sista träningen och testet inför avresan.

Fredrik Ekholm med flera på Livgardets skjutfält.
Fredrik Ekholm, längst fram, åker till Afghanistan för fjärde gången. Foto: Petter Persson
Amanda Berggren på Livgardets skjutfält.
Amanda Berggren är en av de 27 personer som nu avlöser försvarets personal i Afghanistan. Foto: Petter Persson
Genomsök av byggnad.
Genomsök av byggnad under slutövningen för Fortsättningsstyrka 32 som åker till Afghanistan. Foto: Petter Persson

Det är nypande höstkallt och stridsgruppen står och väntar bland barackliknande byggnader uppförda som en liten stad mitt i skogen. De befinner sig på Livgardets skjutfält och övar strid i bebyggelse, bland annat med genomsökning av byggnader, men framför allt övningsmoment med scenarier som kan uppstå på plats i Afghanistan.

Nästan alla jobbar i vanliga fall i vitt skilda delar av Livgardets verksamhet. Nu är de ihopsatta till en gemensam grupp som åker till Afghanistan i mitten på november för att lösa av den nuvarande styrkan. Amanda Berggren är en av de som ska åka. Hon kommer bland annat att arbeta som PAO, Public affairs officer.

– Det känns skönt att resa nu, att äntligen komma på plats. Jag har velat åka väldigt länge. Det är ett gott syfte och det känns bra att kunna hjälpa till.

Gruppen kommer åka till Mazar-e-Sharif i norra delarna av Afghanistan. Det är 27 personer, en liten grupp jämfört med tidigare uppdrag. Några av dem kommer att arbeta som stödenhet och stötta styrkan på plats men majoriteten har en rådgivande roll gentemot de afghanska säkerhetsstyrkorna.

– Vi som åker har väldigt olika bakgrund och därmed också väldigt olika förutsättningar. För vissa har mycket av utbildningen varit repetition och för andra finns det delar som är mer nya, berättar Amanda Berggren som förklarar att utbildningen specialanpassats efter gruppens behov.

Utbildningen har genomförts på Internationella utbildningsenheten på Livgardet i Kungsängen, där alla som åker på utlandsmission tränas.

– Den här tiden är jätteviktig, säger Fredrik Ekholm, personalchef. Vissa tycker att utbildningen är för lång men det är nu vi bygger ihop förbandet och gruppen svetsas samman. Man får igen det senare.

Insatsen i Afghanistan har förändrats över tid och sedan januari 2015 går bidraget under namnet Resolut Support Mission, RSM. Det främsta uppdraget är nu att stötta Afghanistans regering med att skapa säkerhet för civilbefolkningen i landet. Och för att kunna göra det måste de vara väl förberedda.

För Fredrik Ekholm är det fjärde gången han åker till Afghanistan.

– Vi har övat och övat och övat och nu är det äntligen dags att åka, säger han innan han tar på sig utrustningen och förbereder sig på ytterligare en snabb genomsökning av byggnaderna.

 

Läs mer om Sveriges bidrag i Afghanistan