Slalombacke, träsk och mjölksyra

I helgen genomfördes det tio kilometer långa Tjurruset som i år arrangerades vid Flottbros friluftsanläggning söder om Stockholm. I loppet, som drog nästan 9 000 deltagare under två dagar fanns det under söndagens lopp några som stack ut lite extra.

Livgardets Livbataljon visade under helgen att en påfrestande tävling som Tjurruset även kan genomföras med tung packning. På bilden: Soldaten Sjölund på väg genom "träsket". Foto: Tomas Bill/Försvarsmakten
Soldaten Denise Gunnarsson. Foto: Tomas Bill/Försvarsmakten
Löjtnant Viktor Berglund samlar plutonen för en genomgång innan starten klockan 12:50. Foto: Tomas Bill/Försvarsmakten
Loppet avslutades med ett cirka 100 meter långt träsk. Foto: Tomas Bill/Försvarsmakten
Av de 17 som startade gick alla samtidigt i mål på 02:00:53. Foto: Tomas Bill/Försvarsmakten

Bland alla terränglöpare i den mixade klassen fanns det nämligen 17 fullt utrustade soldater och officerare ur Livkompaniets tredje pluton, samt ur 10:e stab- och understödskompaniet.

Loppet startade med en brant, en 400 meter lång slalombacke som sedan slingrade sig 10 kilometer upp och ned mellan diken och skogsstigar, samt i Mälarens svalkande vatten, för att avslutas i ett 100 meter långt träsk innan målgång.

Tjurruset - plutonens mål redan innan semestern

 Jag är väldigt nöjd med allas prestation, speciellt med tanke på den terrängtypen som rådde, säger löjtnant Viktor Berglund som till vardags tjänstgör som plutonchef på Livkompaniets 3:e pluton.

– Tjurruset har varit plutonens mål sen innan semestern, och träningen inför loppet har legat mycket på att utveckla plutonens förmåga och trovärdighet där individens fysik inte varit i fokus. Det viktigaste är att plutonen som enhet hjälps åt och kommer i mål tillsammans, vilket alla gjorde. Detta är ett led i utvecklandet av plutonens tillgänglighet och därmed också krigsförbandet Livbataljon.

Hur upplever du att allmänheten och de andra löparna reagerade när ni kom och ställde upp med vapen och stridsutrustning i startfållan?

 När vi kom fram och lastade av bussen vid Flottsbro så möttes vi av många nyfikna blickar. Flera som precis sprungit kom fram och frågade om vi verkligen skulle springa med all den utrustningen på oss.  Under loppets gång möttes vi av både applåder och hejarop. En allmänt positiv och glad stämning.

"en klar utmaning"

En av soldaterna som deltog i Tjurruset var Denise Gunnarsson.

– Det har helt klart varit en utmaning och vägen hit har varit rätt intensiv. Under sommarhalvåret har vi genomfört cirka 18 endygnsvakter på Stockholms slott och varje morgon innan vi åkt till slottet så har vi sprungit mellan fem och tio kilometer, både med och utan stridsutrusning. Det blev mellan tre och fyra gånger i veckan. Det har varit jobbigt, men också väldigt kul.

– Sen handlar det inte enbart om den fysiska styrkan, utan mycket sitter i huvudet. Man orkar oftast mycket mer än vad man tror. Att våga pressa sig själv med vetskapen om att man alltid har plutonen i ryggen är väldigt skönt.

Vad blir plutonens nästa fysmål?
– Tjurruset 2017, svarar löjtnant Viktor Berglund.