Kunskapsutbyte som räddar liv

Elever från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, med inriktning vård och omsorg, besökte under torsdagen stridssjukvårdarna på Skaraborgs regemente, P 4. Ett lyckat möte där eleverna fick en inblick i verksamheten och fördjupade sin kunskap inom området som på sikt kan rädda liv.

Eleverna från Västerhöjdsgymnasiet, med inriktning vård och omsorg, fick under torsdagen se hur stridssjukvårdare agerar i olika situationer och kunde därmed fördjupa sin kunskap om bland annat katastrofblödningar och omhändertagande. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Det finns olika metoder för stridssjukvårdarna att vässa sin kompetens. Med den moderna HLR-övningsdockan kan man stimulera olika incidenter som de måste arbeta efter. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten

Den två veckor långa repetitionsutbildningen för ordinarie stridssjukvårdare på Skaraborgs regemente, P 4, är nu över och deltagarna har efter genomförda övningar fördjupat sin kompetens och repeterat tidigare kunskaper.

Förutom att utbilda egen personal passade regementet även på att bjuda in elever från vård- och omsorgsprogrammet. Under stridssjukvårdarnas sista praktiska prov fick eleverna ta del av verksamheten och fick därmed en inblick i vad det innebär att arbeta som stridssjukvårdare. Övningsledare Erik Andersson var mycket nöjd med besöket från gymnasieeleverna.

– Det är jätteroligt att så många elever kom förbi. Det ger oss en möjlighet att visa upp vår verksamhet till ungdomar med en eftertraktad och relevant utbildning, säger Erik.

Eleverna som var på plats läser för tillfället en kurs i räddningsmedicin och efter besöket hade samtliga fått en fördjupad kunskap inom bland annat katastrofblödningar och omhändertagande, områden som ännu inte prioriteras i det civila.

– Vi har lärt oss otroligt mycket, framförallt hur snabbt det gick mellan alla olika kontroller som de genomförde, säger skoleleven Daniel Pålsson.

Han fick medhåll från sin klasskamrat Jesper Knutsson, som efter besöket funderar på att söka in till nästa militärutbildning.

– Det var väldigt intressant att få komma hit och se hur stridssjukvårdarna arbetar. Jag personligen gillar när man ställs inför utmaningar och att ta hand om människor, säger Jesper.