Tillbaka i stridsvagnen

Repetitionsutbildning på Skaraborgs regemente

Den kunskap och erfarenhet som man får under tiden i gröna kläder försvinner aldrig. Det bevisar soldaterna som under veckan genomför repetitionsutbildningen på Wartofta stridsvagnskompani på Skaraborgs regemente, P 4.

- Det är roligt att vara tillbaka och det känns som att man bidrar med något, säger Jakob Wärner, som gjorde sin värnplikt 2009-2010.

Repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar, Skövde 2016. Strv 122, stridsvagn
Repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar, Skövde 2016. Strv 122, stridsvagn
Efterhand under repetitionsutbildningen så höjs svårighetsgraden. Här övar förarna tillämpad körning. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar, Skövde 2016. Strv 122, stridsvagn
Besättningsträningsanläggningen på Markstridsskolan används för att träna besättningarna. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar, Skövde 2016. Strv 122, stridsvagn
Anders Fransson upptäckte att det han lärt sig under värnplikten satt i ryggmärgen och snabbt återuppväcktes. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Repetitionsutbildning av stridsvagnsbesättningar, Skövde 2016. Strv 122, stridsvagn
Utvärdering efter ett pass i besättningsträningsanläggningen Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten

Denna vecka har Skaraborgs regemente, P 4, kallat in tidigare stridsvagnsbesättningar och mekaniker till tjänstgöring för repetitionsutbildning. Under sex dagar kommer 55 soldater att utbildas inom sina befattningar, vilket innebär att vissa övar körning medan andra tränar laddning och skytte i simulatormiljö.

Jag tycker att samtliga har en positiv inställning och ett stort engagemang till uppgifterna. De gör snabba framsteg och man märker att värnplikten gav dem grunden till ett djupt lärande, säger Marcus Sandqvist, plutonchef på Wartofta kompani.

Med repetitionsutbildningen tar Försvarsmakten vara på tidigare kompetens och skapar nya förutsättningar för att samöva hela krigsförband och öka förbandens operativa förmåga. Anders Fransson är en av dem som deltar i utbildningen och menar på att den goda kamratskapen samt dånet från stridsvagnarna för honom tillbaka till 2009 då han ryckte in.

Det är riktigt roligt att få känna på vagnen igen och träffa gamla kompisar. Till en början var det en utmaning och jag kom inte riktigt ihåg hur man startade vagnen, men efter ett tag insåg jag att all kunskap satt kvar i ryggmärgen, säger han.

Det var 2014 som regeringen fattade beslut om att ge Försvarsmakten rätt att med tjänstgöringsplikt beordra till tjänstgöring för repetitionsutbildning. Det berör de som har en krigsplacering vid ett förband och som inte har någon form av anställnings- eller frivilligavtal med Försvarsmakten. I dagsläget handlar det om cirka 7 500 personer runt om i Sverige som tidigare arbetat inom Försvarsmakten och genomfört militär grundutbildning.