”Äldst och snyggast”

För lite mer än en vecka sedan passerade de grindarna in till Amfibieregentet, de skrev in sig och hämtade sin militära utrustning.

Rekryt Thobias Petersson är äldst i kullen, det märks att han har lite självdistans. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakte
Rekryterna har en hel del att lära in den första tiden som är väldigt intensiv. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En av tre plutoner är på väg till skjutbanan för att genomföra sitt första praktiska skjutpass med AK5. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Redan efter en dryg vecka har rekryterna förstått att man hela tiden hjälps åt för att komma framåt. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

En lång väntan var äntligen över för drygt 120 blivande rekryterna och nu inleddes den elva månader långa utbildningen till att bli soldat. En av dem som ryckte in var Thobias Petersson som med sina 29 år är äldst på GU-kompaniet vilket hans kamrater på ett kärvänligt sätt redan har påpekat för honom. Han har tidigare varit i kontakt med Försvarsmakten för att genomföra utbildning i Flygvapnet men av olika anledningar blev det aldrig så, men drömmen och intresset har hela tiden funnits kvar och nu är han här.

– Jag har länge haft intresse för att genomföra utbildning och nu blev det ett bra tillfälle. Jag har jobbat inom IT och pluggat och trivts jätte bra med det, men jag har hela tiden känt det som att något fattas. Det jag har saknat är kamratskapen och utmaningar, det får jag här. Vi har bara varit här drygt en vecka och jag känner redan att vår pluton har blivit ett sammansvetsat gäng och det är det som jag har saknat. Alla kallar mig för ”pappa” för att jag är äldst, jag brukar säga att jag är äldst och snyggast (sa han med ett skratt). Jag ser definitivt en framtid i Försvarsmakten efter genomförd utbildning, sa Thobias.

Det märks att Thobias är lite äldre, med sin erfarenhet har han distans till sig själv. Precis som Thobias berättade så är det tydligt att stämningen på plutonen är bra. De har redan efter bara några dagar förstått vikten av att hjälpa varandra och att sätta gruppen och plutonen främst.

Ändrad utbildning

Efter att värnplikten lades i vila år 2010, infördes den tre månader långa Grundläggande Militär Utbildningen,(GMU), som byggde helt på frivillighet. Efter genomförd GMU följde en befattningsutbildning för de som valde att vidareutbilda sig. GMU och befattningsutbildning är från och med i år en sammanhängande utbildning kallad grundutbildning, GU. Rekrytutbildningen genomförs med det nya systemet mellan 9-11 månader med rekrytförmåner. Utbildningslängden är avhängt på vilken inriktning som rekrytomgången har. Efter några års genomförande av GMU, har erfarenheten kommit fram till att det ger bättre utbildningsbetingelse för rekryterna och bättre förutsättningar för krigsförbanden att genomföra utbildningen som en helhet.