Så mycket mer än bara ett sommarjobb

Att genomföra högvakt, arbeta med hästar och träna strid i både skogs- och stadsmiljö, det är en del av Emma Ekstrand och Björn Mattssons vardag. Och de gör det som deltidsanställda, vid sidan av sina studier.
– Det är väldigt fritt och flexibelt, det är det bästa, säger Björn.

Emma Ekstrand och Björn Mattsson på 10:e Livbataljonen iklädda högvaktsuniformer vid Drottningholms slott.
Emma Ekstrand och Björn Mattsson på 10:e Livbataljonen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarmakten
Emma Ekstrand och Björn Mattsson på 10:e Livbataljonen iklädda högvaktsuniformer vid Drottningholms slott.
Emma Ekstrand och Björn Mattsson på 10:e Livbataljonen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarmakten
Kvinnlig soldat går högvakt på Drottningholm.
Foto: Björn Westerdahl/Försvarmakten

Emma Ekstrand och Björn Mattsson arbetar som deltidstjänstgörande på en av 10:e livbataljonens skytteplutoner. Det är ett förband med stor variation av arbetsuppgifter som spänner mellan stalltjänst och skötsel av försvarets högvaktshästar till övningar ute i fält, då man tränar strid i bebyggelse men också strid i skogsmiljö. Men de genomför även högtidliga ceremonier, som högvakt och beriden vaktparad.

– Det är så stor variation, det är verkligen kombinationen som gör det roligt, säger Emma Ekstrand.

Björn Mattson håller med om den stora variationen men är ändå helt klar över vilken del av arbetet som är hans favorit:

– Det är ”blåtjänst”, helt klart, säger han.

Och med blåtjänst menar han all den statsceremoniella verksamheten som 10:e livbataljonen står för. Nu under sommaren arbetar de båda heltid under en period, med just högvakten – uppdraget att i fredstid bevaka de kungliga slotten i Stockholm och på Drottningholm.

Då är det den blåa uniformen och blankputsade hjälmen som åker på. Uniformen är en modell från sent 1800-tal och det är noga att den är ren och välstruken samt att kängor och hjälm är ordentligt polerade. En klädsel som drar till sig många nyfikna blickar när de går längs med grusgångarna i alléerna utanför Drottningholms slott. I byggnaden där soldaternas logement ligger möter de vaktchefen som stannar och skojande rättar till tofsen på en av deras blå båtmössor.

Emma berättar att hon arbetat heltid på 10:e livbataljonen tidigare men slutade då hon påbörjade sina studier. Nu är hon tillbaka, men som deltidsanställd.

– De verkade ha så bra stämning på den här enheten och jag kände ju många sedan innan, berättar hon.

När de går högvakt vid Drottningholms slott arbetar de i skift och är under den tiden i ständig beredskap. Inför varje skift samlas skvadronen och övar, sedan åker de ut till slottet och genomför högvaktsavlösningen, ceremonin som är en populär sevärdhet bland turister. Därefter är de ofta på plats dygnet runt i flera dagar och står på post två timmar åt gången för att sedan bli avbytta.

– Man kommer in i en slags rytm ganska fort. Man står på post ett tag, sen vilar och tränar man och därefter är det dags för post igen, säger Emma och berättar att det är viktigt att träna och hålla sig i form för att orka. Det beror också på att utöver de statsceremoniella uppgifterna är Livbataljonen också ett insatsförband. Det innebär att Emma och Björn som deltidsanställda är med på flera övningar varje år där de tränas för strid i bebyggelse men även i skogen.

Emma berättar också om möjligheten som deltidanställd att hoppa in och ta arbetspass där man sköter om högvaktshästarna.

– Det är stalltjänst, man mockar och tar hand om hästarna helt enkelt, säger hon.

Även Björn uppskattar inslaget av hästar. Han hade inga tidigare erfarenheter inom området men fick utbildning av försvaret och fick så pass blodad tand att han senare också tog privatlektioner under en period. Han berättar att han till hösten kommer att flytta till Lund för sina studier. Men han kommer ändå arbeta på 10:e livbataljonen som deltidsanställd under året och åker upp till Stockholm när det är övningar.

– Jag trivs verkligen jättebra här, så det passar mig perfekt, säger Björn.

Emma håller med.

– Det är verkligen mer än bara ett sommarjobb, säger hon.

 

Vill du också arbeta på 10:e Livbataljonen?

Livskvadron söker skyttesoldater i beriden tjänst
Deltidssoldat på 10:e livbataljonen
Fler lediga tjänster