Trygg bevakning

När ett antal försvarsattachéer besökte K 3 i Karlsborg behövde man en styrka som ansvarade för transportskydd och bevakning. Uppdraget gick till personal ur 19:e och 20:e hemvärnsbataljonerna från Värmland och Sannahed.

Attachéer på åskådarläktaren. Foto: Bengt Fransson/Försvarsmakten
Kapten Erik Karlsson och löjtnant Jan Vilagos förde befälet över hemvärnsförbandet. Foto: Bengt Fransson/Försvarsmakten
Sergeant Joelsson från Sannahedsbataljonen håller uppsikt. Foto: Bengt Fransson/Försvarsmakten

En sådan uppgift ingår inte i hemvärnsförbandens utbildningssystem. Personalen blev därför tillfälligt under drygt två dagar anställda för att förbereda och genomföra uppdraget. Detta är fördelen med att ha hemvärnsförbanden tillgängliga med kort varsel.

Man satte samman två grupper plus bilförare för uppgiften. Truppen blev förlagd i Karlsborgs fästning och ägnade en dag åt rekognosering och förberedelser. Det omfattade personlig färdighetsträning och samträning på Perstorps skjutbanor.

Attachébesök i Karlsborg

Det var en grupp om femton försvarsattachéer från olika länder som besökte Livregementets husarer, K 3 i Karlsborg. Besökarna bjöds på en mängd förevisningar av K 3 och P 4. De fick se hur man landsätter trupp från helikopter, avlastning av stridsvagnar, hur man gör en räddningsinsats av en flygare i nöd och hur jägarsoldater verkar från en observationsplats för att nämna några av inslagen under dagen. Besökarna hämtades upp av det tillfälligt sammansatta hemvärnsförbandet som därefter ansvarade för transportskydd och bevakning under hela besöket.

En av soldaterna som var med berättade att de var arton soldater som skötte eskorten av attachéerna, att det hade gått väldigt bra och hoppades att de skulle få göra fler sådana uppdrag.

Permission tills vidare

− Sammantaget har de alla på bästa sätt representerat Hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna genom att göra ett bestående positivt intryck på attachéer och förbandskollegor på K 3, sammanfattar Örebro-Värmlandsgruppens chef Bengt Fransson.

När insatsen var avklarad återgick hemvärnssoldaterna till respektive län och till sina ordinarie arbeten. Man har permission tills vidare, brukar soldaterna i Hemvärnet säga.